Яка фінансова допомога передбачена для ВПО

Фінансова допомога для переселенців

За результатами опитування Міжнародної організації з міграції, найбільш нагальною для переселенців потребою є гроші (фінансова підтримка). Наразі ті, хто переїхав із територій, де тривають активні бойові дії, можуть отримати грошову допомогу від держави, подати заявку на виплати від міжнародних організацій, а також залишити запит на отримання допомоги від волонтерів. У цьому гіді детальніше розбираємо кожен вид допомоги, якими є умови її отримання та що для цього потрібно.

Важливо: отримати детальну інформацію та інструкції щодо виплат можна на платформі єДопомога. Це зручний онлайн-сервіс, який спільно запустили Міністерство соціальної політики України та Міністерство цифрової трансформації. Переходьте за посиланням і обирайте, який варіант допомоги підходить саме вам.

Грошова допомога від держави

Допомогу можуть отримати люди, які були змушені покинути домівки та переїхати до більш безпечних громад на території України та отримали статус і довідку ВПО. Щомісяця це 2000 грн для кожного дорослого та 3000 грн для дітей та людей з інвалідністю. Кошти перераховують на картку єПідтримка, а витрачати їх можна без обмежень — розраховуватися за товари й послуги, знімати готівку або ж допомагати ЗСУ.


Хто може отримати допомогу

Претендувати на грошову допомогу від держави можуть ті українці, які переїхали з територій, де були або тривають бойові дії, з тимчасово окупованих громад та громад під блокадою. Цей перелік затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

На початок липня 2022 року до нього включені 310 громад із 9 областей, однак актуальний список варто завжди перевіряти на сайті Міністерства з питань реінтеграції, адже його регулярно оновлюють. 

Якщо ви зареєстровані у якійсь із зазначених областей, однак вашої громади немає в цьому переліку, зверніться до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) та уточніть інформацію.

Важливо: якщо у паспорті немає  даних про реєстрацію місця проживання в одному з відповідних регіонів, візьміть із собою будь-який документ для підтвердження. Це може бути військовий квиток, трудова книжка, право власності на майно тощо.

Як отримати допомогу

Для отримання грошової допомоги у вас також має бути довідка про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб. Якщо будете подавати заявку на допомогу онлайн у мобільному застосунку Дія, зможете одразу оформити і цю довідку, адже це комплексна послуга.

Подати заявку на допомогу також можна і офлайн — у найближчому ЦНАПі, органах соціального захисту населення, у виконавчих органах сільських, селищних чи міських рад. 

Однак є кілька моментів, які варто врахувати під час вибору способу подачі документів. Послуга у застосунку Дія доступна лише для тих, хто раніше не мав статусу ВПО. Також у застосунку має підтягнутися ваша картка платника податків та ID-картка або ж закордонний біометричний паспорт. Без цих біометричних документів подати заявку онлайн не вийде. Якщо ви вже оформили статус внутрішньо переміщеної особи, однак допомогу не отримували, подавати заяву потрібно офлайн.

Детальну інструкцію, як оформити грошову допомогу від держави, шукайте за посиланням.

Крім того, є змога отримати грошову допомогу від держави одразу на залізничних вокзалах. Працівники Укрзалізниці збирають усі необхідні дані просто під час руху потяга, щоб після прибуття, ви одразу отримали кошти у обладнаному пункті. Наразі це можна зробити у Дніпрі та Львові, куди прямує евакуаційний потяг із Покровська. 

Важливо: якщо ви виїхали без документів, все одно зможете отримати допомогу. Для цього потрібні лише два свідки, які, наприклад, їдуть разом з вами і зможуть засвідчити особу.

Що ще варто знати про допомогу

Ви отримуєте допомогу щомісячно з місяця звернення — протягом усього періоду воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення, навіть якщо це відбулося в останній день місяць. 

За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, затримки у виплатах допомоги на проживання можуть бути пов’язані з двома факторами. По-перше, ваші документи досі можуть бути в процесі обробки. По-друге, в пріоритеті виплати для секторів безпеки і оборони, одразу за ним — соціальні виплати. Тож на це також варто зважати. 

Якщо ви вирішили повернутися додому, статус переселенця ви втрачаєте — і грошову допомогу відповідно теж. Що потрібно зробити у такій ситуації, читайте у нашій інструкції. Якщо ви вирішили виїхати за кордон, також повідомте про це місцеву владу. У такому разі вам скасують статус ВПО у Єдиному реєстрі.

Важливо: якщо ж ви вирішили переїхати до іншого місця проживання, але при цьому не повертатися додому, необхідно повідомити про це органи соціального захисту протягом 10 днів із моменту прибуття. Це дозволить отримувати фінансову допомогу від держави за новим місцем реєстрації.

Допомога від міжнародних організацій

Умови всіх наведених у тексті програм можуть бути змінені за рішенням фондів та організацій, які їх впроваджують. У тексті вони наведені з ознайомчою метою. Будь ласка, перш ніж подавати документи на допомогу, перевірте умови на офіційний сайтах фондів. 

Хто може отримати допомогу 

Окрім допомоги від держави, українці також можуть подати заявку на додаткові гроші від міжнародних організацій. Зробити це можна на платформі єДопомога або ж безпосередньо у спосіб, який визначає кожна організація — наприклад, на сайті, через форму чи за номером телефону. 

Однак пам’ятайте, що гроші можна отримати лише від однієї міжнародної організації, тож уважно переглядайте умови та подавайте заявку. 


Як довго триває процедура розгляду заявки

Рішення щодо надання допомоги ухвалюють міжнародні організації відповідно до своїх процедур, тож це може бути не дуже швидкий процес. Перевірити статус своєї заявки можна теж онлайн за посиланням

Пріоритетними для надання допомоги є найменш захищені категорії населення: люди з інвалідністю, люди старшого віку, багатодітні родини. 


Яка інформація необхідна для заявки

Якщо ви заповнюєте заявку на платформі єДопомога, необхідно вказати наступну інформацію:

  • ПІБ та реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше — ідентифікаційний код);

  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;

  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;

  • номер телефону;

  • IBAN, який необхідний для виплати допомоги на рахунок. IBAN — це міжнародний номер банківського рахунку (від англійського International Bank Account Number). Це номер, що складається із 29 літер та цифр. Дізнатись ваш IBAN можна у мобільному застосунку або у службі підтримки вашого банку.

Які організації надають допомогу переселенцям


Наразі серед міжнародних організацій, які надають допомогу, є Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Товариство Червоного Хреста України, Програма ЮНІСЕФ «Спільно», Агентство ООН у справах біженців UNHCR, Всесвітня продовольча програма ООН тощо. Над розширенням цього переліку працює команда Міністерства соціальної політики. 

Зазвичай вони пропонують від 2200 до 2500 грн на людину щомісяця і виплачують допомогу до трьох місяців. Більш детальний перелік організацій та умови отримання допомоги по кожній із них шукайте у нашому матеріалі

Допомога від волонтерів

На сервісі єДопомога також є окремий розділ для отримання і надання волонтерської допомоги. Усе для того, щоб люди, які потребують допомоги, швидко її отримали. Є кілька варіантів — онлайн з можливістю переказати певну суму на сертифікат для розрахунку в магазинах-партнерах, допомога з рук в руки, а також можливість залишити заявку із своїм запитом.

Тож реєструйтесь за посиланням і заповнюйте заявку — це можуть бути продукти, засоби гігієни чи ліки. Далі хтось із благодійників, які є на платформі, її підхопить та передасть допомогу напряму або ж дистанційно сертифікат на певну суму. Наразі онлайн отримали допомогу майже 11 000 українців, ще понад 2400 — напряму. 

Якщо ви наразі облаштовуєте життя на новому місці, перегляньте цю добірку корисних чат-ботів та сервісів для переселенців. 

Де отримати консультацію щодо виплат

У квітні команда Міністерства цифрової трансформації запустила гарячу лінію для консультацій щодо виплат для ВПО. Дізнатися про соціальну допомогу від держави можна на гарячій лінії за номером 0 (800) 331-834.

Телефонувати можна щодня з 8:00 до 22:00. Дзвінки з номерів українських мобільних операторів безоплатні.

Пов’язані статті

Як отримати грошову допомогу для переселенців: Інструкція
Покрокова інструкція про те, як подати документи для отримання допомоги і де це можна зробити.
Як знятися з обліку ВПО та скасувати дію довідки
Інструкція про те, як повідомити про зміну свого перебування (повернення додому) і зняття статусу (припинення отримання допомоги).
Допомога міжнародних фондів та організацій переселенцям
Багато переселенців потребують грошової підтримки. Українці мають змогу отримати допомогу від держави, а також від міжнародних організацій.
Корисні чат-боти та сервіси, якими варто скористатися ВПО
У матеріалі зібрали інформацію про корисні сервіси та посилання на чат-боти, які допоможуть переселенцям знайти житло та розібратися, як і де отримати допомогу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux