Допомога міжнародних фондів та організацій переселенцям

На допомогу яких міжнародних фондів та організацій я можу розраховувати

Грошова підтримка — один із ключових запитів, які мають переселенці. Окрім допомоги від держави, українці також можуть подати заявку на додаткові гроші від міжнародних організацій.

Умови всіх наведених у тексті програм можуть бути змінені за рішенням фондів та організацій, які їх впроваджують. У тексті вони наведені з ознайомчою метою. Будь ласка, перш ніж подавати документи на допомогу, перевірте умови на офіційний сайтах фондів.

Варто пам’ятати, що гроші можна отримати лише від однієї міжнародної організації, тож уважно переглядайте умови та подавайте заявку. Зробити це можна на платформі єДопомога або ж безпосередньо у спосіб, який визначає кожна організація — наприклад, на сайті, через форму чи за номером телефону. 

Подати заявку на платформі єДопомога можуть внутрішньо переміщені особи, ті, хто перебуває на тимчасово окупованих чи деокупованих територіях, а також ті, хто мешкає у зоні активних бойових дій. Для цього необхідно заповнити просту онлайн-форму та вказати наступну інформацію:

  • ПІБ та реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше — ідентифікаційний код);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • номер телефону;
  • IBAN, який необхідний для виплати допомоги на рахунок. IBAN — це міжнародний номер банківського рахунку (від англійського International Bank Account Number). Це номер, що складається із 29 літер та цифр. Дізнатись ваш IBAN можна у мобільному застосунку або у службі підтримки вашого банка.

Пріоритетними для надання допомоги є найменш захищені верстви населення — люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі мати або батько, багатодітні родини.

Програма ЮНІСЕФ «Спільно»

ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України надають допомогу незахищеним родинам із дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки. Взяти участь у ній можуть родини, які: 

  • мають трьох і більше дітей до 18 років;
  • мають принаймні одну дитину з інвалідністю до 18 років.


Отримати можна 2220 грн щомісяця на кожного члена родини. Родина отримує одноразову виплату одразу за 3 місяці на вказаний банківський рахунок. Наприклад, якщо у вас родина із 3 людей, то ви отримаєте 19 980 грн. Обов'язково перевірте правильність усіх даних у заявці, адже реєстраційний номер облікової картки платника податків і номер рахунку IBAN має належати одній людині. Станом на 1 вересня 2022 року реєстрація на програму «Спільно» від ЮНІСЕФ призупинена. В фонді пояснили, що це пов’язано з необхідністю опрацювати усі заявики від родин, які відповідають критеріям програми. Інформацію про відновлення реєстрації шукайте на сайті програми.

Важливо: гроші можна отримати незалежно від статусу ВПО у будь-якому регіоні України. Головне, щоб до цього ви не отримували грошову допомогу від ЮНІСЕФ або іншої міжнародної організації. Щоб зареєструватися у програмі, переходьте за посиланням.

Якщо виникають якісь питання або не вдається зареєструватися, можна звернутися за допомогою до соціальних працівників у відділі соціального захисту у громаді чи районі, де ви наразі мешкаєте. 

Після заповнення форми на вас спершу чекає технічна перевірка на відповідність критеріям та відсутність помилок. Зазвичай вона займає до 14 днів, а результати повідомлять в СМС з короткого номера 42-24. І лише після цього визначать відповідність вашої заявки критеріям програми. 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Товариство Червоного Хреста України

Ці дві організації надають фінансову допомогу малозабезпеченим сім’ям із постраждалих громад, незалежно від того виїхали вони чи залишилися в громаді. Це 2500 грн на особу на місяць. Щоб отримати допомогу, необхідно відповідати двом обов’язковим критеріям:

  • мати офіційний статус малозабезпеченої сім’ї та реєстрацію у Міністерстві соціальної політики;
  • до 24 лютого 2022 року мешкати у громадах Донецької, Луганської, Запорізької, Житомирської, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської або Чернігівської області.

Важливо: додатково реєструватися онлайн чи офлайн для отримання допомоги за цією програмою не потрібно. Адже кошти надішлють на основі інформації, яку передає Міністерство соціальної політики. Вони надійдуть на банківський рахунок. Також їх можна буде отримати у будь-якому відділенні ПриватБанку.

Про участь у програмі повідомляють у СМС-повідомленні. Якщо є питання, пов’язані з виплатами, звертайтеся до контактного центру за номером 0 (800) 300-155

Агентство ООН у справах біженців UNHCR

Агентство ООН у справах біженців пропонує допомогу в розмірі 2220 грн протягом трьох місяців на особу тим, хто покинув свої домівки через воєнні дії та зареєструвався як ВПО. Виплати наразі здійснють на банківський рахунок або через відділення Укрпошти. 

Із 6 червня 2022 року діють нові критерії надання допомоги. На неї можуть претендувати внутрішньо переміщені особи (ВПО) та ті, хто належать до однієї чи декількох з цих категорій:

  • неповні сім’ї з двома або більше дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (старше 60 років);
  • сім’ї з однієї чи кількох осіб похилого віку (старше 60 років), а також осіб похилого віку з одним чи кількома дітьми віком до 18 років;
  • сім’ї, де є особи з особливими потребами;
  • прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджені).

Важливо: допомогу можна отримати, якщо ви раніше не отримували кошти від інших міжнародних організацій. Наразі допомогу будуть надавати тим, хто перебрався до Львівської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської чи Запорізької області. З додатковими питаннями телефонуйте на гарячу лінію за номером 0 (800) 307-711

Для включення до програми необхідно буде пройти співбесіду з партнерами Агентства та пройти перевірку на відповідність критеріям вразливості. Під час реєстрації мають бути присутні всі члени родини. Це може бути голова родини, дружина/чоловік, неповнолітні діти, його/її батьки та його/її бабуся і дідусь. 

Всесвітня продовольча програма ООН

Організація підтримує в першу чергу родини ВПО. Грошову допомогу у розмірі 2220 грн на особу можна отримувати протягом трьох місяців. Максимальна сума допомоги складає 6600 грн на родину, навіть якщо в родині більше трьох осіб. 

Для оформлення грошового переказу необхідно зареєструватися в органах соціального захисту як ВПО, вказати актуальний особистий номер телефону, на який надійде код доступу для реєстрації на програму. Також потрібно вказати ім’я, прізвище та ідентифікаційний код. Ці дані можна надати самостійно під час реєстрації або ж їх може передати  Міністерство соціальної політики. 

Виплати здійснюються через будь-який банк, що підтримує платіжну систему Western Union. Їх можна отримати або на рахунок, або ж готівкою у відділеннях чи банках-партнерах, серед яких ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, Ощадбанк та Укргазбанк. Для зняття готівки на мобільний телефон надійде СМС із кодом. Крім того, гроші також можна отримати у відділеннях Нової Пошти.

Важливо: діти від 16 років можуть отримати готівку у супроводі когось із батьків. Якщо ж дорослих у родині немає, варто оформити грошовий переказ на довірену повнолітню особу.

Норвезька рада у справах біженців NRC

Організація також допомагає ВПО незалежно від місця проживання та тим, хто лишається у районах, які постраждали від бойових дій. Це 2220 грн для кожного члена родини на один місяць. Загалом виплати надходитимуть три місяці.

Важливо: перший етап онлайн-реєстрації для отримання грошової допомоги від NRC наразі завершений. Про початок другого етапу можна буде дізнатися із повідомлень на офіційній фейсбук-сторінці NRC.

Реєстрація проходить винятково у чат-боті у WhatsApp. Застосунок треба завантажити на смартфон, додати до контактів номер 0 (800) 609-844 і після цього надіслати на нього СМС із текстом «NRC».

Після відправлення повідомлення не закривайте застосунок і дочекайтеся відповіді. Це має бути інформація про організацію та прохання обрати мову. У відповідь надішліть цифру, яка відповідає обраному варіанту. Далі чат-бот надсилатиме повідомлення, на які потрібно відповідати у тому ж діалозі. Своє прізвище, ім’я та по батькові потрібно ввести латиницею, адже система, яка здійснюватиме грошовий переказ, не приймає кирилицю.

Естонська рада у справах біженців

Естонська рада у справах біженців і Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» підтримують українців у таких областях: Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська, Миколаївська, Дніпропетровська, Полтавська, Черкаська та Кіровоградська.

Тут враховують різні критерії вразливості, зокрема втрату годувальника, втрату житла або його значні руйнування, інвалідність або тяжкий стан здоров’я, одинока мати/батько з неповнолітніми діти тощо. 

Сума допомоги складає 2220 грн на одну особу на один або три місяці, що залежить від області. Максимум допомогу можна отримати на 5 членів родини. Щоб отримати допомогу, необхідно:

  • зателефонувати до кол-центру за номером 0 (671) 052-803 та пройти перевірку на критерії вразливості;

  • після отримання підтвердження від оператора необхідно заповнити онлайн-заявку на отримання матеріальної допомоги, де необхідно вказати свій мобільний телефон.

    Після цього очікуйте на опрацювання заявки та можливий додатковий дзвінок для уточнення. У разі підтвердження кошти надійдуть на банківський рахунок. 
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux