Як підготуватись до пошуку роботи на новому місці і де її шукати

Про що розповідає стаття?

У 2022 році багато українців вимушені бути змінити місце проживання, рятуючись від повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Часто ці люди не мають можливості зберегти свої робочі місця і тому шукають роботу на новому місці. Ця інструкція допоможе налаштуватися на пошук роботи та підкаже з чого почати тим, хто розпочинає життя на новому місці.

Підготовка до пошуку роботи

Підготуйтесь морально. Війна, переїзд та втрата роботи — величезний стрес для кожного, хто змушений проходити через подібні випробування. Спочатку може здатися, що ця ситуація не має вирішення. Для того, щоб зберегти сили у такий складний час важливо турбуватись про своє психічне здоров’я. З чого почати, та як розпізнати перші симптоми стресу читайте у рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я за посиланням

Виділіть час. Фахівці кажуть, що під час війни та будь-яких криз пошук роботи варто сприймати як додаткову повноцінну роботу. Добре, якщо ви можете щодня приділяти певну кількість часу аби переглядати вакансії та надсилати резюме. Також зауважте, що вам потрібен час, щоб готуватись до співбесід з потенційними роботодавцями та виконувати тестові завдання. 

Визначте критерії пошуку. Оцініть свої професійні та персональні навички, складіть список вакансій, на які ви можете претендувати, подумайте про бажане місце роботи (ви хочете працювати в Україні чи за кордоном? В офісі чи віддалено?) та скільки часу готові приділяти зайнятості: повний робочий день, часткова зайнятість, проєктна діяльність. Це допоможе не загубитися серед тисяч оголошень та вибрати найбільш бажані вакансії. 

Складіть резюме. Під час пошуку роботи вас можуть попросити надіслати резюме, щоб оцінити досвід роботи та навички. А якщо ваш вибір — творча спеціальність, будьте готові приділити увагу портфоліо. Воно потрібне, аби показати ваші найкращі роботи, і для певних сфер гарне портфоліо може бути навіть важливішим за резюме, тому до цього варто поставитись не менш відповідально. Про те, як перевірити резюме перед відправкою роботодавцю, читайте за посиланням. А якщо, ви шукаєте своє перше місце роботи, зверніть увагу на цей матеріал

Будьте проактивні. Використовуйте якнайбільше ресурсів для пошуку роботи, наприклад, онлайн-платформи, соціальні мережі, запитуйте знайомих про вакансії, просіть рекомендацій та не соромтеся писати у компанії, які вас цікавлять. Чим більше джерел пошуку ви використаєте, тим більше шансів працевлаштуватися.  А як уникнути основних помилок під час пошуку роботи — читайте за посиланням.

Де шукати роботу

Внутрішньо переміщені особи можуть знайти роботу, звернувшись ув найближче територіальне відділення центру зайнятості. За посиланням зібрані контакти та адреси обласних центрів зайнятості, а також телефонний довідник регіональних іта базових центрів зайнятості Державної служби зайнятості. 

Вам потрібно буде зареєструватися в службі зайнятості та отримати статус безробітного / безробітної. Це можна зробити особисто в центрі зайнятості, через мобільний додаток порталу Дія або за допомогою електронних сервісів Державної служби зайнятості. Детальна інформаціюя про особливості реєстрації та перелік потрібних документів — тут

Після отримання статусу безробітного / безробітної кар’єрний радник має розробити для вас індивідуальний план працевлаштування. Перелік вакансій можна отримати в центрі зайнятості, у якому ви зареєстровані, переглянути на сайті Державної служби зайнятості або в телеграм-каналі «Робота зараз: Державна служба зайнятості».

Якщо ви медичний працівник, то зможете влаштуватися в медичні заклади на новому місці, це питання вжеуже врегульовано Міністерством охорони здоров’я. Інформацію про наявність вакансій у закладах охорони здоров’я можна отримати в департаментах охорони здоров’я обласних військових адміністрацій. За цим посиланням ви знайдете телефони гарячих ліній облдержадміністрацій, де вам підкажуть, до кого звернутися з приводу вільних посад. Детальніше про порядок працевлаштування та потрібні документи читайте тут

Для працівників Центрів надання адміністративних послуг буде корисним шведсько-український проєкт PROSTO. Навесні Міністерство цифрової трансформації реалізувало програму з релокації керівників та персоналу ЦНАПів із небезпечних областей. Хоча наразі ця програма завершена, радимо стежити за оновленнями. 

Якщо ви хочете знайти вакансію самостійно, скористайтеся порталами для пошуку роботи, наприклад Work.ua та Robota.ua. Також корисними можуть бути телеграм-канали, наприклад, Workado та Goodjob. Ось тут перелік телеграм-каналів для пошуку роботу в різних областях України від Міністерства цифрової трансформації. Ось іще перелік корисних сервісів, які допоможуть вам працевлаштуватися: 

  • Робота в тилу. Це спеціальний сайт з вакансіями та оголошеннями про потребу в допомозі чи вакансіями. Шукати зайнятість ви можете в категорії «Вакансії», а запропонувати свої послуги — в розділі «Резюме». За допомогою фільтрів овиберіть сферу діяльності, варіанти оплати, свій рівень, формат роботи та тип зайнятості.

  • HappyMonday. Платформа з рекомендаціями щодо компаній, вакансій та шляхів розвитку кар’єри. За допомогою фільтрів ви також зможете підшукати для себе потенційну зайнятість. Крім того, у розділі «Спецпроєкти» знайдете проєкт «Твоя кар’єрна перемога» для підтримки молоді (від 18 до 35 років) з числа внутрішньо переміщених осіб ув пошуку роботи. Або проєкт Women for Future для українок, які шукають роботу.

  • EmployUkraine. Англомовна платформа для пошуку зайнятості. Тут потрібно зареєструватися, а також бажано заповнити інформацію у профілі. Далі за допомогою фільтрів ви можете самостійно шукати вакансії та відкликатися на них.

  • Hire for Ukraine. Ще один англомовний сервіс, де потрібно створити свій профіль. Зможете знайти різноманітні вакансії в Україні та за кордоном.

  • Jooble. Міжнародний портал, де можна знайти вакансії увсіх провідних компаній і порталів з працевлаштування в Україні та за кордоном.

Якщо хочете відкрити власну справу чи розпочати нову кар’єру, скористайтеся проєктом «єРобота» від українського уряду. Наразі на порталі Дія доступні державні гранти на власну справу, на сад або теплицю та на переробне господарство. Прочитати про умови отримання коштів іта подати заявку можна за цим посиланням. А детальніше про проєкт можна прочитати тут.

Пов’язані статті

Важливі навички в період стресу
Фахівці ВООЗ рекомендують, як піклуватись про своє психічне здоров'я під час військових дій в Україні.
Як знайти першу роботу?
Ми зібрали головні поради, які допоможуть кожному успішно знайти своє перше місце роботи.
Як перевірити резюме: інструкція
Ми підготували покрокову інструкцію, яка допоможе перевірити резюме перед надсиланням роботодавцю.
5 помилок під час пошуку роботи та як їх уникнути
Розібрали найпоширеніші помилки під час пошуку роботи та розповідаємо, як їх уникнути.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux