Важливі навички в період стресу

Як піклуватись про своє психічне здоров'я: рекомендації ВООЗ

З лютого 2022 року українці відчувають стрес через повномасштабну війну. Хтось був вимушений залишити дім, інші втратили роботу і мають труднощі із забезпеченням сім’ї, а хтось — пройшов через жорстокість життя в окупації чи навіть полон або тортури. 

Навіть якщо нічого подібного з вами не сталося, військові дії в країні — стрес для кожного, і така реакція психіки — це нормально.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, стрес — це відчуття перенапруження через життєві проблеми та загрози. У кожного з нас — різний ступінь пережитого болю, відчаю і негативних емоцій, викликаних війною.

Ось деякі основні ознаки стресу, на які варто звернути увагу:

  • головний біль, 
  • біль у шиї та плечах, 
  • біль у грудях, 
  • біль у спині, 
  • відсутність апетиту, 
  • «клубок» у горлі, 
  • розлади шлунку, 
  • напружені м’язи.

Фахівці ВООЗ рекомендують

Техніки, які можуть допомогти справитися зі стресом, описані у посібнику «Важливі навички в періоди стресу: iлюстроване керівництво», який у 2021 році розробили фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Цей посібник призначений для тих, хто перебуває у стані стресу: від батьків та людей, що забезпечують догляд за іншими, до фахівців сфери охорони здоров'я, які працюють у небезпечних ситуаціях. Він призначений як для людей, які втікають від війни, втрачаючи все, так і для добре захищених людей, що живуть в мирних громадах.

Як допомогти собі впоратися зі стресом

Стрес тримає нас на гачку, з якого не так просто відчепитися, щоб знову почуватися вільно.

Перше, що потрібно зробити, коли ми відчуваємо стрес, це заземлитися, тобто уповільнитися і з’єднатися зі своїм тілом. Після цього — «відчепитися» з гачка, зосередившись на тому, що ви зараз робите, знову включитися у життя. 

Дійте згідно з власними цінностями, це також спосіб знизити рівень стресу.

Наші цінності визначають те, якою людиною ми хочемо бути у відносинах зі своєю сім'єю, друзями чи людьми, які поруч. Вони перекликаються з людськими якостями, які ми визначаємо для себе як пріоритетні — бути турботливим, щедрим або вдячним.

Ще один важливий крок, який допоможе у складній ситуації — це проявити доброту. Насамперед до себе. Так ви накопичуватимете енергію, щоб допомагати іншим.

Є ще одна корисна навичка, яка називається «Створюємо простір». Щоб її опанувати, згадайте про небо. Якою б суворою не була погода, у неба для неї є простір. І погода ніколи не заподіє небу болю або шкоди, чи то неймовірна спека чи крижаний холод. Рано чи пізно, погода завжди змінюється. Пам'ятайте про це. Спробуйте уподібнитися небу, створіть простір для «поганої погоди» – важких думок та почуттів, не травмуючись при цьому. Пам'ятайте, погода змінюється.

Детальні інструкції щодо технік і методик управління стресом читайте у посібнику ВООЗ.

Що вже реалізується в Україні

Технікам допомоги подолання стресу у липні навчалися 28 представників різних міністерств. Тренінг пройшов в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. У ньому взяли участь фахівці МОЗ, Мінсоцполітики, МОН, Мінветеранів, МВС, Міноборони, Мінреінтеграції, соціальні працівники.

Навчання проводив експерт штаб-квартири ВООЗ із психологічних інтервенцій, співдизайнер курсу Кен Карсвел. Фахівці соціальної роботи вчилися не тільки надавати допомогу людям, що переживають стрес, а й допомозі собі впоратися з надзвичайною напруженістю на робочому місці.


Навчання за цим курсом пройшли також 74 тренери з 25 регіональних соціальних служб. Вони поширюватимуть набуті навички у себе в областях для великих груп, кожна з них включатиме до 30 осіб. 

У групах займатимуться з людьми, які не відчувають себе у безпеці, переживають тривогу за своє життя та життя своїх близьких, або навіть перебувають у стані глибокої кризи. Завдяки підготовці тренерів у регіонах кожен українець, який потребує допомоги, зможе отримати доступ до якісних методик психологічної підтримки. 

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки — ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. 

Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux