Що таке «єДопомога» і як проєкт може допомогти переселенцям

Інформація про проєкт «єДопомога»

Проєкт єДопомога — це соціальна платформа, на якій українці, які постраждали від війни, можуть отримати допомогу. Це може бути фінансова підтримка від держави чи міжнародної організації, допомога ліками, продуктами, засобами гігієни тощо від волонтерів. А якщо у вас є змога, доєднатися до проєкту можна також як благодійник — і допомогти таким чином комусь у складній ситуації.

Головна мета проєкту — об'єднати можливості країни, міжнародних неурядових організацій та волонтерів для допомоги постраждалим і внутрішньо переміщеним особам під час війни. Платформу запустила команда Міністерства соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації і ПРООН за фінансової підтримки Швеції.

На сайті доступні три варіанти допомоги:    

  • грошова допомога від держави;
  • виплати від міжнародних організацій;
  • отримання та надання волонтерської допомоги. 


Розповідаємо детальніше про кожен із них, як подати заявку та яка інформація для цього потрібна.

Грошова допомога від держави

У цьому розділі зібрана вся інформація щодо соціальної допомоги постраждалим під час війни з детальними інструкціями про виплати, допомогу та отримання статусу ВПО. На сторінці можна знайти відповіді на такі питання:


Як отримати статус ВПО

Якщо через війну вам довелося залишити дім та евакуюватися до більш безпечних регіонів України, ви можете отримати статус переселенця та грошові виплати від держави — для себе та своїх дітей. 

Крім того, така довідка дає право переоформити соціальні виплати чи пенсію, отримати доступ до медичного обслуговування, влаштувати дитину в садок чи школу. Отримати її можна як онлайн у кілька кліків у застосунку Дія, так і офлайн за місцем проживання. Покрокова інструкція, як це зробити, доступна за посиланням.


Як отримати виплати для ВПО

Виплати для ВПО можуть отримати ті, хто вимушено покинув свою домівку, але перебуває в Україні. Щомісяця це 2000 грн для кожного дорослого та 3000 грн для дітей та людей з інвалідністю. 

Послуга доступна українцям, які переїхали з територій, де були або тривають бойові дії, тимчасово окупованих громад та громад під блокадою. Їхній перелік затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. На липень 2022 року до нього включені 310 громад із 9 областей, однак актуальний список варто завжди перевіряти, адже його регулярно оновлюють.

Подати заявку на виплати для ВПО можна як онлайн, так і офлайн. Детальні інструкції, особливості подачі документів та інші важливі нюанси шукайте у нашому матеріалі

Повідомлення про пошкоджене майно

Власникам пошкодженого або знищеного житла потрібно повідомити про збитки, яких завдали російські окупанти. Зробити це можна, якщо у вас:

  • приватні будинки — садибні, дачні чи садові;
  • квартири;
  • інші житлові приміщення, на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку.


Наразі компенсація доступна винятково громадянам України, у яких від початку війни 24 лютого частково пошкоджено або зруйновано власне житло. Послуга наразі стосується лише житлових об’єктів нерухомості, тому отримати компенсацію, наприклад, за автомобіль або побутову техніку не вдасться. Також не врегульоване питання компенсації житла, яке було придбане в іпотеку.

Повідомлення про пошкодження або знищення житла можна подати як онлайн — на Порталі Дія чи у мобільному застосунку, так і офлайн — у адміністратора в ЦНАПі чи у нотаріуса. Детальну інструкцію шукайте за посиланням.


Компенсація підприємцю за працевлаштування ВПО

Роботодавці, які після 24 лютого влаштували на роботу ВПО, можуть отримати компенсацію 6500 грн за кожного співробітника. Для цього необхідно подати заявку на Порталі Дія або ж у місцевому Центрі зайнятості. Компенсацію в розмірі однієї мінімальної зарплати можна отримувати за перший та другий місяць роботи ВПО. Заяву потрібно подати щонайменше через 5 днів після працевлаштування людини. Переглянути детальну інструкцію можна у відповідному розділі на сайті єДопомога.

Допомога жителям нещодавно звільнених територій і тим, хто поїхав

Також є змога отримати грошову допомогу від держави одразу на залізничних вокзалах. Працівники Укрзалізниці збирають усі необхідні дані просто під час руху потяга, щоб після прибуття ви одразу отримали кошти в обладнаному пункті. Наразі це можна зробити у Дніпрі та Львові, куди прямує евакуаційний потяг із Покровська. 

Якщо ви виїхали без документів, все одно зможете отримати допомогу. Для цього потрібні лише два свідки, які, наприклад, їдуть разом із вами і зможуть засвідчити особу.

Детальніше про таку допомогу та проєкт «Там, де вас чекають», читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Дізнатися про соціальну допомогу від держави можна також на гарячій лінії за номером 0 (800) 331-834. Телефонувати можна щодня з 8:00 до 22:00. Дзвінки з номерів українських мобільних операторів безкоштовні.

Отримання і надання волонтерської допомоги

На сервісі єДопомога також є окремий розділ для отримання і надання волонтерської допомоги. Усе для того, щоб люди, які потребують допомоги, швидко її отримали. 

Якщо вам потрібні продукти, засоби гігієни, ліки тощо, реєструйтесь на платформі та лишайте заявку. До речі, вона може містити одразу декілька замовлень. Далі хтось із благодійників обере вашу заявку і ви отримаєте смс із кодом на придбання товарів у магазинах-партнерах (тобто допомогу онлайн), або ж це може бути адресна допомога особисто, якщо благодійник мешкає поруч із вами. 


Як створити заявку

  1. На головній сторінці платформи натисніть «Отримати допомогу» та пройдіть реєстрацію. У своєму профілі обов'язково напишіть про себе, адже цю інформацію бачать благодійники.
  2. У вкладці «Подати заявку» оберіть категорію, потребу та зазначте бажану кількість. За необхідності можна додати ще декілька категорій потрібних товарів. Після заповнення натисніть на кнопку «Відправити».
  3. Ваша заявка перейде у вкладку «Очікую допомоги». Це означає, що ваша заявка успішно відправлена до бази, хтось із благодійників її побачить та візьме в роботу.
  1. Після того як благодійник візьме в роботу вашу заявку, вона буде доступна у вкладці «Заявка у благодійника».


Такий запит можна оформлювати двічі на місяць. Наразі онлайн отримали допомогу майже 11 000 українців, ще понад 2400 — напряму. Ще понад 850 людей долучилися до програми як волонтери. Якщо у вас теж є бажання долучитися, обирайте одну із потреб у вкладці «Я хочу допомогти». Онлайн можна задонатити 200, 500 чи 1000 грн на вибір.

Виплати від міжнародних організацій

Із 31 травня на платформі єДопомога також можна подати заявку на допомогу від міжнародних організацій. Гроші можна отримати лише від однієї міжнародної організації, тож уважно переглядайте умови та подавайте заявку. Подати заявку можуть люди, які перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або територіях, на яких відбуваються активні бойові дії, а також внутрішньо переміщені особи.

Дані, які людина вказує у заявці, верифікуються на основі даних з державних реєстрів. Після верифікації заявки передають міжнародним організаціям, які ухвалюватимуть рішення щодо виплат. Нагадаємо, що у пріоритеті — найменш захищені категорії населення. Це люди з інвалідністю, люди старшого віку, багатодітні родини та батько чи мати, які самостійно виховують дитину. 


Яка інформація необхідна для заявки

У заявці на платформі єДопомога необхідно вказати таку інформацію:

  • ПІБ та реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше — ідентифікаційний код);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • номер телефону;
  • IBAN, який необхідний для виплати допомоги на рахунок. IBAN — це міжнародний номер банківського рахунку (від англійського International Bank Account Number). Це номер, що складається із 29 літер та цифр. Дізнатися ваш IBAN можна у мобільному застосунку або у службі підтримки вашого банку.


Які організації надають допомогу переселенцям

Наразі серед міжнародних організацій, які надають допомогу, є Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Товариство Червоного Хреста України, Програма ЮНІСЕФ «Спільно», Агентство ООН у справах біженців UNHCR, Всесвітня продовольча програма ООН тощо. 

Зазвичай вони пропонують від 2200 до 2500 грн на людину щомісяця і виплачують допомогу до трьох місяців. Більш детальний перелік організацій та умови отримання допомоги в кожній із них шукайте за цим посиланням.

Пов’язані статті

Як зареєструвати статус ВПО та отримати довідку переселенця. Інструкція
Коротка інструкція про те, як пройти реєстрацію ВПО — в Дії та фізично в ЦНАПі.
Як отримати грошову допомогу для переселенців: Інструкція
Покрокова інструкція про те, як подати документи для отримання допомоги і де це можна зробити.
Як відшкодувати зруйноване війною житло в Україні
У статті читайте про особливості оформлення документів та отримання компенсації за зруйновані під час військових дій помешкання.
Що треба знати про проєкт «Там, де вас чекають»
Для чого створили проєкт «Там, де вас чекають» та як саме він допомагає багатьом українцям — читайте у статті.
Допомога міжнародних фондів та організацій переселенцям
Багато переселенців потребують грошової підтримки. Українці мають змогу отримати допомогу від держави, а також від міжнародних організацій.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux