Що треба знати про проєкт «Там, де вас чекають»

Інформація про проєкт «Там, де вас чекають»

У травні 2022 року Офіс Президента України, Укрзалізниця та Міністерство цифрової трансформації запустили проєкт «Там, де вас чекають». Його створили, щоб спростити процес евакуації, пошуку житла та отримання гуманітарної допомоги на новому місці для українців, змушених тимчасово покинути свій дім у районі бойових дій або можливих бойових дій. 

На спеціальному сайті доступна загальна кількість місць, які кожна область пропонує для безкоштовного розселення ВПО — з розбивкою на вільні та зайняті. Є можливість відфільтрувати варіанти за областю чи окремою громадою. Також там є номери телефонів контактних центрів у кожному регіоні, куди можна звертатися з питаннями та забронювати житло.

Яку допомогу можна отримати в рамках проєкту «Там, де вас чекають»

На п'яти вокзалах — у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі та Покровську — стюарди реєструють у єдиній системі тих, хто вирішив виїхати до більш безпечного місця, та оперативно консультують щодо місця тимчасового поселення. Вони надають інформацію про вільні місця у тих областях, куди прямують евакуаційні потяги, можуть допомогти з корисною інформацією чи контактами тим, хто швидко ухвалив рішення про евакуацію і не мав змоги продумати подальші кроки. 

Важливо: такий перелік вокзалів був на старті програми, надалі його планують змінювати за потреби.

Дістатися до вокзалу можуть допомогти волонтери. Це особливо актуально для маломобільних людей, яким Укрзалізниця забезпечує місце у відповідно обладнаному вагоні евакуаційного потяга.

Потім цей процес продовжується вже безпосередньо під час руху потяга — передають інформацію, скільки пасажирів прибуває евакуаційним потягом, скільки з ними прямує членів сімей, яка кількість дітей серед них, скільки маломобільних осіб, чи є з ними домашні улюбленці. Це роблять за кілька годин до прибуття, щоб місцева влада підготувала транспорт, який завчасно чекатиме біля вокзалу.

На чотирьох «приймаючих» вокзалах — у Львові, Ужгороді, Чернівцях та Івано-Франківську — вас зустрічають місцеві співробітники залізниці та волонтери, після чого з трансфером до місця поселення допомагають представники місцевої влади. Адже саме вони забезпечують безкоштовний проїзд від вокзалу. Ці схеми тестували до запуску, тож можна не переживати, що доведеться одразу самостійно орієнтуватися в незнайомому місті.

Після прибуття в одне із цих місць у спеціальному пункті Укрпошти ви можете отримати одноразову грошову допомогу від держави. Допомога становить 3 000 гривень на кожну дитину чи людину з інвалідністю та 2 000 гривень на людину, старшу 18 років. Інформацію, необхідну для такої виплати, збирають одразу в потязі.

Важливо: якщо ви виїхали без документів, все одно зможете отримати допомогу. Для цього потрібні лише два свідка, які, наприклад, їдуть разом із вами і зможуть засвідчити особу.

Зареєструватись у системі можна не тільки на вокзалі, але й безпосередньо у деяких потягах. Номери потягів та маршрути можуть змінюватися залежно від ситуації, однак поки що з середини травня курсує лише один евакуаційний потяг із Покровська Донецької області.

 Окрім того, ви можете самостійно залишити заявку на евакуацію з проживанням. Зробити це можна через контактний центр Укрзалізниці за номером 0 (800) 503-111. Оператори внесуть ваші дані в реєстраційну форму та дадуть відповіді, якщо у вас виникнуть запитання.

Важливо: ця програма не передбачає отримання довідки ВПО, адже розрахована саме на швидку допомогу. Подати заявку можна буде за новим місцем проживання офлайн або онлайн. Ось інструкція, що для цього потрібно.

Скільком людям уже допомогли

Як зазначила представниця проєкту «Там, де вас чекають» Валентина Дудко, за перші півтора місяця роботи проєкту зареєстрували 778 заявок для розселення 1818 осіб. Якщо говорити про міста, то 94 % переселенців прийняли Львів та Львівська область, ще 4 % — Івано-Франківськ, решта — Чернівці та Ужгород. 

Більшість людей, які користуються послугою тимчасового розселення, лишаються в цих містах ненадовго і прямують далі за кордон. Частина евакуйованих пасажирів обирає також міста, через які проходить потяг — не обов'язково кінцеву зупинку. Однак навіть у такому випадку їм допомагають із контактами. Однак надалі перелік «приймаючих» міст має розширитись, щоб охопити додаткові регіони та адресно допомогти більшій кількості переселенців.

В Укрзалізниці також відзначили, що останнім часом евакуаційні рейси більше були зосереджені на порятунку маломобільних та тяжкохворих людей, людей похилого віку та вагітних. На таких рейсах зазвичай є лікарі та психолог, який за потреби може надати допомогу.

Як знайти житло на платформі «Там, де вас чекають»

  1. Оберіть територіальну громаду на інтерактивній мапі або зі списку над мапою. Обирайте ту, яка найкраще підходить вам територіально з урахування доїзду, проживання, навчання тощо.

  2. Проконсультуйтесь із відповідальною за поселення особою в територіальній громаді або зателефонуйте до обласного кол-центру. Потрібний номер можна знайти, якщо обрати бажану область на сайті проєкту, або ж у документі за посиланням. Повідомте свій вік, стать та кількість осіб, які потребують тимчасового житла, і вкажіть бажаний термін. Поселити можуть як у закладах соціальної сфери, так і підшукати варіанти у готелях, санаторіях тощо. Умови та термін проживання краще теж обговорити під час розмови. У приватних закладах розмір плати за оренду також мають погодити із власником.

  3. Отримайте підтримку у місці поселення. Вам нададуть речі та їжу, а також усе необхідне для тимчасового перебування у тергромаді. Якщо потрібна медична чи психологічна допомога, з цим теж можуть допомогти.

Пов’язані статті

Як зареєструвати статус ВПО та отримати довідку переселенця. Інструкція
Коротка інструкція про те, як пройти реєстрацію ВПО — в Дії та фізично в ЦНАПі.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux