Як відшкодувати зруйноване війною житло в Україні

Як подати заявку на отримання компенсації за зруйноване війною житло в Україні

Де отримати

Онлайн — на Порталі Дія та у мобільному застосунку

Офлайн — ЦНАПи, нотаріуси

Строк 

1 день

Вартість 

Безоплатно

На початку червня 2022 року 3,5 млн українців мали пошкоджене або зруйноване через війну житло. Тоді ж, за попередніми підрахунками, постраждали 116 тисяч житлових будинків, а загальна сума збитків уже перевищує 100 млрд гривень. 

Однак через те, що доступ є не до всіх об’єктів і територій, повний масштаб руйнувань можна буде оцінити лише згодом. Наразі ж українцям пропонують фіксувати всі руйнування, повідомляти про пошкодження або знищення нерухомості та подавати заявку на компенсацію. Зробити це можна як онлайн, так і офлайн. Чітку схему, як, коли та у якій формі можна буде отримати компенсацію, ще розробляють.

За яке майно можна отримати компенсацію

Наразі компенсація доступна лише громадянам України, у яких від початку війни 24 лютого частково пошкоджено або зруйновано власне житло. Це можуть бути:

  • приватні будинки — садибні, дачні чи садові;
  • квартири;
  • інші житлові приміщення, на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку.

Послуга стосується лише житлових об’єктів нерухомості, тому отримати компенсацію, наприклад, за автомобіль або побутову техніку не вдасться. Також не врегульоване питання компенсації житла, яке було придбане в іпотеку.

Важливо переконатися, що у вас є документи, які підтверджують право власності на майно. Це можуть бути документи будівництва, правовстановлюючі документи, чеки тощо. У разі якщо документи були втрачені, необхідно їх відновити або замовити виготовлення дублікатів.

Як будуть нараховувати компенсацію

Як зазначила начальниця Управління ціноутворення, економіки та договірних відносин у будівництві Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Вахович, поки що механізм компенсації за пошкоджене майно законодавчо не визначений.  

У квітні 2022 року Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону про компенсацію за пошкодження та знищення нерухомого майна № 7198. Його мета — визначити правові та організаційні засади надання компенсації. Однак робота над ним досі триває — до першої версії запропонували 700 правок і готують до розгляду під час другого читання. 

Як подати інформацію про пошкоджене або знищене майно

Для отримання компенсації необхідно зафіксувати пошкодження об’єкта. Для цього необхідно надати інформаційне повідомлення Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Зробити це можна або самостійно онлайн — на Порталі Дія чи у мобільному застосунку, або ж офлайн — у адміністратора в ЦНАПі чи у нотаріуса. 

На початок липня у Міністерстві цифрової трансформації зафіксували понад 225 тисяч заяв про пошкоджене майно. Більшість із них подавали саме через застосунок або через сайт.

Онлайн

  1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся на Порталі Дія за допомогою електронного підпису чи BankID або ж авторизуйтеся у мобільному застосунку. 

Важливо: попередньо оновіть застосунок до останньої версії.

  1. У розділі «Послуги» оберіть «Пошкоджене майно». 
  1. Якщо інформація про вашу нерухомість є у Державному реєстрі речових прав, система підвантажить її автоматично. В іншому разі додати інформацію про об’єкт необхідно самостійно. 
  1. Заповніть онлайн-форму та вкажіть дані про об’єкт, який було пошкоджено — тип нерухомого майна, загальна площа, адреса, стан пошкоджень (до 500 символів), кількість осіб, які там мешкали.

Важливо: у формі також є можливість позначити майно як об’єкт культурної спадщини, перевірити це можна в Реєстрі нерухомих пам’яток України.

  1. Також необхідно завантажити до 5 фото, на яких видно пошкодження, описати їх, вказати орієнтовну дату та час пошкоджень. 

Важливо: фото мають бути до 50 МБ.

  1. Додайте ваші контактні дані — електронну пошту та номер телефону. Прогляньте повідомлення ще раз і відправте його. Після реєстрації повідомлення очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації. Також можете зберегти заяву в PDF-форматі або ж отримати на електронну пошту.

 

Офлайн

Якщо ви не хочете або не можете подати заявку онлайн, можете звернутися до Центру надання адміністративних послуг або до найближчого нотаріуса за місцем свого перебування. 

У такому випадку не забудьте взяти Реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше — ідентифікаційний код) та паспорт, а також фото/відео пошкоджень. Це також може зробити ваш представник на підставі довіреності.

Що ще відомо про компенсацію

Оскільки порядку і самої процедури компенсації поки немає, після подачі заявки доведеться зачекати на подальші кроки. Оцінити збитки та зафіксувати конкретні порушення має спеціальна комісія.

У червні Уряд затвердив уніфіковану форму для фіксації збитків, яких завдали житлу українців російські війська. У кожного громадянина буде цифровий документ, який підтверджує його збитки. Таким чином можна буде створити основу для майбутнього реєстру пошкодженого майна.

Загалом у плані післявоєнної відбудови України на програму відновлення та модернізації житла та інфраструктури регіонів передбачають 150–250 млрд доларів. Залучати їх планують із різних джерел — державний та місцеві бюджети, гранти міжнародних організацій та благодійні внески, міжнародна технічна та фінансова допомога тощо. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також відзначив, що повноцінний процес виплати компенсацій почнеться після того, як конфісковані російські кошти на Заході надійдуть до України. Крім того, в Уряді очікують на ухвалення Закону, щоб почати працювати над процесом відшкодування. 

Пов'язані послуги

Пошкоджене майно

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux