Як знайти житло для ВПО — великий гід

Про що розповідає стаття?

Станом на серпень 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні становила 6,9 мільйонів людей, за даними Міжнародної організації з міграції. А напередодні зими очікується ще одна хвиля евакуації із областей, які страждають від обстрілів російської армії. 

В Україні внутрішньо переміщені особи мають право на безкоштовне житло від держави або можуть самостійно шукати собі помешкання. Ми підготували гід, який допоможе вам знайти різні варіанти житла в безпечних регіонах.

Основні поради перед пошуком житла

Виберіть область. Випишіть основні критерії, які важливі для вас під час вибору регіону для життя. Наприклад, безпечність місця, наявність спеціалізованих лікарень або можливість працевлаштування. 

Для пошуку інформації скористайтеся проєктом «Там, де вас чекають» від Міністерства цифрової трансформації, Офісу Президента та «Укрзалізниці». На інтерактивній мапі ви можете переглянути кількість вільних місць в різних областях України. Клікнувши на інтерактивну мапу, побачите номери контакт-центрів із розміщення тимчасово евакуйованих осіб та коротку інформацію про можливості тимчасового або постійного житла. А тут Асоціація міст України зібрала детальні контакти людей по територіальних громадах, до яких можна звернутися для отримання житла.

Не соромтеся питати у контакт-центрах про особливості проживання та можливості в певній області чи громаді. Наприклад, поцікавтеся системою розселення в області, яка вас зацікавила, наявністю волонтерів на вокзалах, можливостей доїзду до місця проживання. Чим більше інформації ви отримаєте, тим комфортнішим для вас буде процес адаптації. 

Підготуйте інформацію про себе. Щоб процес поселення пройшов максимально злагоджено, підготуйте документи, які підтверджують вашу особу, та продумайте деталі вашого проживання. Зазвичай у контакт-центрах із розміщення тимчасово евакуйованих осіб запитують таку інформацію: 

  • Кількість осіб, які потребують поселення, їхня стать та вік; 
  • Чи маєте домашніх тварин, які будуть з вами проживати;
  • На скільки днів ви потребуєте поселення (орієнтовно);
  • Чи потрібна медична допомога;
  • Чи потрібна психологічна допомога;
  • Чи потребуєте ви гуманітарної допомоги, наприклад, одягу/взуття, засобів особистої гігієни тощо;
  • Чи потрібно буде довезення до місця тимчасового перебування; 
  • Орієнтовна дата прибуття.

Пам’ятайте про безпеку. Щоб не натрапити на шахраїв, шукайте житло через вищезгадані контакт-центри, перевірені та / або офіційні організації. Не варто шукати житло через випадкові оголошення в інтернеті чи у інших джерелах, не погоджуйтесь, якщо власник приміщення наполягає на передоплаті (особливо, якщо ви шукаєте помешкання віддалено), не віддавайте документи та наполягайте укласти угоду з власником приміщення. Якщо ви стали жертвою шахраїв, зверніться в поліцію (номер телефону — 102). 

Окрім того, органи місцевої влади не можуть вимагати у вас грошей за поселення або вирішення проблем із поселенням. Ви можете повідомити про корупцію в поліцію за номером 102 або на спеціальну телефонну лінію  Національного антикорупційного бюро України (0 (800) 503-200). 

Підготуйтеся до процесу адаптації. Переїзд у нове місце навіть у межах країни — значний стрес для кожного, особливо вразливими є діти та літні люди. Як пом’якшити процес адаптації, читайте за цим посиланням. Також не соромтеся звертатися по психологічну допомогу, перелік організацій та контактів ви знайдете тут

Отримайте статус внутрішньо переміщеної особи. Оформлення такого статусу і отримання довідки є вашим правом, а не обов’язком. Однак цей документ потрібний для отримання грошових виплат від держави, також він дає право отримати допомогу із пошуком житла тощо. Детальніше про статус та як його оформити — за цим посиланням.

Як отримати безкоштовне житло від держави

Внутрішньо переміщені особи та члени їхніх родин мають право на тимчасове безкоштовне житло за місцем фактичного проживання чи перебування. Вам нададуть помешкання із спеціального фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Такий фонд формують сільські, селищні, міські ради або уповноважені ними органи. 

Житло надають до одного року, але термін проживання може бути продовжений, якщо у вас не буде можливості знайти інше помешкання. У кожному випадку площа житла залежить від багатьох факторів, наприклад, кількості членів сім’ї. Але за постановою Кабінету Міністрів визначено, що на одну людину повинно припадати не менше 6 кв.м. житлового приміщення. 

Кожен уповноважений орган сам визначає людей, які отримають житлові приміщення з фонду, за результатами нарахування балів за бальною системою оцінювання потреби в житлі для ВПО. Детально прочитати про пріоритетність поселення ви можете на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за цим посиланням

Першочергове право на забезпечення житлом з фонду мають: 

  • Багатодітні сім’ї;
  • Сім’ї з дітьми;
  • Вагітні;
  • Люди, які втратили працездатність;
  • Пенсіонери, житло яких зруйнували або воно стало непридатним для проживання через збройну агресію Російської Федерації.

Щоб отримати безкоштовне житло, станьте на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання. 

Для цього зверніться до центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) відповідно до місця проживання; виконавчих органів сільських, селищних, міських рад; або районних державних адміністрацій. На кожну таку внутрішньо переміщену особу або сім’ю заводиться облікова справа, їй присвоюється номер, за яким здійснюється її ідентифікація.

Щоб стати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, подайте заяву до уповноваженого органу (відповідної сільської, селищної, міської ради або її уповноважених органів), у межах території якої ви перебуваєте на обліку в Єдиній інформаційній базі. 

Перелік потрібних документів: 

  • Копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • Копія довідки внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • Копії документів, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • Копія РНОКПП (картка платника податків);
  • Копії документів, що підтверджують пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Зауважте, що вам можуть відмовити у взятті на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання, через дві причини. Перша — якщо ви не надали потрібний пакет документів (крім випадків, коли такі документи були знищені чи пошкоджені, що підтверджується вашою заявою). Друга — ви подали документи, які містять недостовірні відомості. Водночас ви можете оскаржити в суді рішення про відмову у взятті на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання. 

Про весь порядок надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб ви можете прочитати за цим посиланням. Там ви знайдете детальну інформацію про взяття на облік, порядок надання житла (наприклад, інформацію про документи та правила користування житлом), а також підстави для виселення.

Варіанти пошуку житла самостійно

Якщо ви не входите ні в одну із категорій, що мають право на першочергове отримання безкоштовного житла, шукати тимчасове чи постійне житло можна у інший спосіб. Зауважте, що господарі надають помешкання як за орендну плату, так і безкоштовно (наприклад, за оплату комунальних послуг). Радимо детально читати інформацію про умови проживання та оплати в оголошеннях та спілкуватися із власниками житла. 

Перший варіант — зверніться за номерами телефонів контакт-центрів в областях та територіальних громадах. Нагадуємо, що їх можна знайти тут і тут. Представтеся, дайте відповіді на запитання від консультантів та опишіть яке житло ви потребуєте. Вам розкажуть про можливі варіанти поселення або порадять перевірені організації, що допоможуть з пошуком житла.

Якщо ви плануєте залишитися на тривалий термін, то зможете оселитися в одній із територіальних громад області (на ваш вибір). В основному внутрішньо переміщених осіб розміщують у комунальних закладах соціальної сфери або гуртожитках.

Інший спосіб — скористатися платформами для пошуку житла. Наприклад, корисною буде сайт «Допомагай» від волонтерської ІТ-спільноти. Тут можна знайти тимчасове житло в безпечних містах України або за кордоном, скориставшись фільтрами для пошуку. Для дотримання безпеки та покращення якості обслуговування кожне оголошення перевіряють вручну. Ви можете шукати житло самостійно на сайті або ж зателефонувати на гарячу лінію 0 (800) 332-238

Знайти житло ви можете також на державному вебресурсі «Прихисток». На головній сторінці сайту є інформація про кількість вільних місць у зареєстрованих помешканнях різних областей України. Щоб знайти потрібне житло, перейдіть на сторінку пошуку оголошень та виберіть відповідні фільтри. 

Скористайтеся телеграм-ботом «Турботник» від Міністерства цифрової трансформації. За його допомогою можна знайти тимчасову домівку або потрібні речі в Центрах надання адміністративних послуг. Щоб отримати допомогу, виберіть потрібну область та населений пункт (перелік постійно розширюється). Далі вкажіть, яка саме допомога вам потрібна, і отримаєте в діалозі номер координатора, якому можна телефонувати цілодобово.

Пов’язані статті

Як зробити життя на новому місці комфортнішим
Війна змусила мільйони українців залишити дім і оселитися в тимчасовому помешканні. Ділимося порадами, як перечекати складні часи з більшим комфортом.
Як отримати психологічну допомогу в умовах війни
Розповідаємо, як знайти фахову підтримку у цей надзвичайно складний час, а також де можна дистанційно навчитися її надавати.
Великий гід про статус ВПО
Що передбачає статус ВПО, як його оформити та які документи для цього потрібні, яку фінансову допомогу можна отримати та що робити, якщо вирішили переїхати до іншого регіону або повернутися додому, читайте у нашому гіді.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux