Як отримати психологічну допомогу в умовах війни

Важливість психологічної допомоги

Війна — надзвичайний виклик для нервової системи: через російську військову агресію ми змушені постійно перебувати в стані страху за себе та рідних, переживати потенційно травматичні події та досвіди, а також приймати складні рішення задля виживання найближчих. Усе це може мати наслідки для психологічного стану людини. Навіть ті з нас, хто наразі перебуває у відносно безпечних містах країни або за кордоном, уже могли зіткнутися з провиною вцілілого. 

Головне у цій ситуації — не соромитися та звертатися за психологічною допомогою (навіть якщо вам здається, що є люди, які її більше потребують), а також розпізнати, коли допомога потрібна вашим близьким, друзям чи просто знайомим.

На щастя, психологічну допомогу можна отримати як очно, так і дистанційно: за телефоном, під час групової чи індивідуальної онлайн-консультації та навіть за допомогою спеціального чат-бота. Розповідаємо, як знайти фахову підтримку у цей надзвичайно складний час, а також де можна дистанційно навчитися її надавати.

Психологічна допомога за телефоном

  • Кризове консультування в рамках кол-центру «Варто жити»

Команда психологів всеукраїнського кол-центру ВАРТО ЖИТИ надає безкоштовні консультації всім українцям, кому тривожно і хто не може самотужки впоратися з переживаннями у зв’язку із повномасштабною війною росії проти України.  

Звертайтеся за телефонами:  

  • 55-22 — lifecell та Vodafone (дзвінки безкоштовні) та  
  • +380 (93) 170-72-19 — Kyivstar (за тарифами оператора)

Графік роботи лінії: 11:00–19:00 з понеділка по п’ятницю.


  • Кризова порадня на базі Українського католицького університету

Кризова порадня на базі Українського католицького університету надає українцям безкоштовну психологічну допомогу — через дзвінки та повідомлення в Телеграмі. 

 Звертайтеся за телефонами: 

Графік роботи лінії: 9:00–23:00 з понеділка по п’ятницю.

  • Цілодобова допомога для киян

Мешканці столиці можуть у цілодобовому режимі звертатися за консультацією до психологів КНП «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ». 

Аби отримати допомогу, потрібно зателефонувати психологам за телефонами:


  • Гаряча лінія Міжнародного Комітету Червоного Хреста

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) відкрив гарячу лінію, за якою можна звернутися за психологічною підтримкою у форматі особистої чи групової консультації. 

Звертайтеся за телефоном: 0 (800) 300-155 (дзвінки безкоштовні).

Центри допомоги та платформи

  • Центр психологічної підтримки «Як ти?»

Психологи-волонтери Національної психологічної асоціації (НПА) створили центр підтримки «Як ти?». Мета центру — надати підтримку тим, хто потерпає від війни та відчуває стрес, хвилювання і тривогу. За підтримкою можна звернутися безкоштовно у будь-який час доби. 

Щоб отримати психологічну допомогу, потрібно заповнити анкету. 

  • Інтернет-платформа для безкоштовних психологічних консультацій «Розкажи мені»

Команда платформи «Розкажи мені» допомагає всім, хто потребує емоційної підтримки, консультації та допомоги у зв’язку зі швидкими змінами, що наразі відбуваються в економіці, соціумі та житті кожної людини. 

Звернутися за допомогою можна через вебсайт ініціативи

  • Центр психологічного консультування і травмотерапії «Відкриті двері»

Експерти центру «Відкриті двері» мають досвід роботи з учасниками збройних конфліктів та працюють за американським стандартом. 

Щоб отримати допомогу, потрібно зайти в чат-бот за посиланням та залишити свою заявку та контактну інформацію.

  • Служба психічного здоров’я UA Mental Help

Команда кваліфікованих психологів-волонтерів пропонує безкоштовну терапію для українців, чиє життя зазнало руйнувань внаслідок війни. Зокрема, спеціалісти допомагають людям, які стикнулися з панічними атаками, втратою близької людини, відчувають складнощі адаптації на новому місці, розпач та апатію. 

Щоб отримати допомогу, заповніть заявку за посиланням.

  • Група «Психологічна допомога українцям під час війни»

Психотерапевти-практики з цієї групи надають безкоштовну допомогу українцям, які постраждали внаслідок війни. Консультації можуть відбуватись як у відеоформаті, так і у форматі телефонної розмови. Також можливі консультації у текстовому листуванні.

Щоб отримати допомогу, потрібно додатися в групу, написати «Потрібна консультація» та за можливості коротко викласти суть проблеми, аби вам могли підібрати спеціаліста.

  • Центр психологічної підтримки «ОбійМи»

Понад 500 психологів-волонтерів з України та світу об’єдналися за підтримки Національної психологічної асоціації для допомоги українцям, що зазнали стресу внаслідок бойових дій. 

Заповніть форму за посиланням, вказавши свої контактні дані та бажану стать психолога.

  • Щоденна група з психологічної допомоги та підтримки

Асоціація психологів України пропонує кожного дня з 14:00 до 15:30 долучатися до безкоштовних онлайн-груп з психологічної допомоги та підтримки. Важливо, аби ви перебували у безпечному місці та мали можливість увімкнути камеру. 

Вхід — за посиланням

За допомогою чат-бота чи онлайн-платформи

  • Чат колективної підтримки та чат-бот «Як ти?»

Чат-бот «Як ти?» запустив психотерапевт Ілля Полудьонний. Тут усі, хто долучився (а наразі це вже понад 3500 осіб), можуть поділитися своїми емоціями та переживаннями та отримати підтримку інших учасників групи. 

  • Бот першої психологічної допомоги «Друг»

Інститут когнітивного моделювання разом із кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії запустили телеграм-бот, який надає емоційну підтримку українцям. «Друг» ставить запитання, підтримує, може запропонувати вправи на заспокоєння і пояснити, як упоратися з різними видами стресових ситуацій. Особливо корисний він буде людям, які нещодавно зіткнулися з травмуючою ситуацією.

Як отримати допомогу: перейдіть за посиланням та натисніть Start.

  • Чат-бот «Слова допомагають»

Команда факультету інформатики CyberFI спільно з командою Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА залучили понад 40 психологів-професіоналів та створили телеграм-бот психологічної підтримки для всіх, хто її потребує. Допомога цілком анонімна, а отримати її можна цілодобово.

Як отримати допомогу: перейдіть за посиланням та натисніть Start.

  • Онлайн-платформа Mindly

Онлайн-платформа Mindly надає повноцінну довготривалу терапію. Дипломовані психологи та психотерапевти на індивідуальних сесіях допоможуть подолати посттравматичні стресові розлади, пережити втрату близької людини та адаптуватися після вимушеної зміни місця проживання. Для українців користування платформою є безкоштовним. 

Як отримати допомогу: для запису на консультацію переходьте за посиланням.

За допомогою мобільного застосунку

  • Додаток для медитації BetterMe

BetterMe: Mental Health — один із найбільш популярних додатків для медитації, а після повномасштабного вторгнення команда зробила його повністю безкоштовним для українців. У застосунку ви знайдете дихальні практики, медитації, афірмації та курси для підтримки ментального здоров’я. 

Завантажити додаток можна у Google Play та AppStore.

  • Застосунок для жіночого здоров’я Flo

Flo — надзвичайно популярний мобільний застосунок, який дозволяє відстежувати менструальний цикл, зміни у настрої, звички та загальні симптоми. Також частиною застосунку є анонімна спільнота для взаємопідтримки та порад, а також консультації від спеціалістів із жіночого здоров'я та психології. Наразі платинова підписка є безкоштовною для українських користувачок, а команда працює, аби перекласти свої матеріали українською.

Завантажити застосунок можна у Google Play та AppStore.

Як навчитися надавати близьким психологічну допомогу в умовах війни


Гнів, апатія, страх та депресія чи тривожність — поширені реакції на довготривалий стрес. Базовий курс від української онлайн-платформи Prometheus не лише допоможе вам дати лад цим почуттям, але й допомогти близьким, що пережили кризову ситуацію. За словами творців курсу, «він є глибоко практичним і заснованим на багаторічному досвіді роботи з людьми, які переживають кризові ситуації. Автори курсу підготували теоретичні основи та практичні поради для врегулювання різних гострих реакцій, які тепер може використати кожен».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux