Як підготуватися до виїзду за кордон

Про що розповідає стаття?

Щоб зменшити стрес від евакуації за кордон, варто якнайкраще підготуватися до дороги та адаптації на новому місці. Розповідаємо, як це зробити правильно і чим варто зайнятися заздалегідь.

Про що варто подумати завчасно?

Підготуйте близьких. Налаштуйте себе та близьких на вимушений переїзд, поговоріть про це з дітьми, літніми людьми, підготуйте домашніх тварин. Як зробити це найбільш коректно — ви знайдете у цьому покроковому гіді

Оберіть точку призначення. Визначтеся, в яку країну хочете їхати, та дізнайтеся максимум про нове місце перебування. Наприклад, прочитайте про умови проживання для українців, можливість фінансової допомоги, роботи, житла, медичної допомоги. Уточніть, який статус ви можете отримати (наприклад, статус біженця чи статус тимчасового захисту) та які можливості й обмеження він надає. Радимо почати вивчати мову країни (хоча б на базовому рівні) та розібратись серед можливостей вивчення мови на місці після прибуття. Корисними будуть матеріали про досвід адаптації інших людей у цій країні, наприклад, такі тексти регулярно публікують на сайті Евакуація.City в розділі «Історії».  

Сплануйте маршрут. Визначтесь, яким транспортом ви будете добиратися до свого місця призначення. Прочитайте про умови проїзду за кордоном для українців, наприклад, у певних країнах проїзд у потягах може бути безкоштовним. Для цього скористайтесь інтерактивною картою з інформацією про варіанти безкоштовного проїзду на сайті Європейської комісії. Якщо виїжджаєте своїм транспортом, ось тут зібрана вся інформація про порядок виїзду автомобілів. Також ви можете виїхати автобусами, скориставшись послугами міжнародних перевізників.

Підготуйте речі. Набір речей для евакуації залежатиме від місця призначення (зважайте на клімат країни), терміну перебування та транспорту, яким ви плануєте виїжджати. Список речей для кожної ситуації індивідуальний, але загальні рекомендації ви можете прочитати ось тут

Як виїхати за кордон?

Переконайтеся, чи можна вам перетинати державний кордон України та які документи для цього потрібні. Пам’ятайте, що під час воєнного стану в Україні діють спеціальні правила та обмеження для перетину кордону, про які детально можна прочитати у цьому розділі Державної прикордонної служби (ДПС). За детальною інформацією ви також можете звернутися на гарячу лінію за номером +380 (44) 527-63-63

А також обов’язково дізнайтеся про умови в’їзду в країну, куди прямуєте, адже на кордоні можуть вимагати документи, передбачені законодавством держави. Для цього скористайтесь інтерактивною картою від Міністерства закордонних справ, де зібрана вся важлива інформація про в’їзд та можливості для українців за кордоном. Також не забудьте перевірити, чи є якісь обмеження, щодо в'їзду в країну, пов’язані з ковідом. 

Наразі виїзд з України громадян України можливий за такими документами: 

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • проїзний документ дитини;
  • дипломатичний паспорт;
  • службовий паспорт;
  • посвідчення особи моряка;
  • інші документи, передбачені міжнародними договорами України.

Зауважте, що перетинати кордон за внутрішнім чинним українським паспортом можна жінкам, дітям та людям з інвалідністю, які евакуйовуються із районів ведення бойових дій. Діти, які не досягли 16-річного віку, можуть перетинати кордон у супроводі одного з батьків чи інших уповноважених осіб за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження. 

Після того як ви підготували всі потрібні документи, вам потрібно дістатися до одного з пунктів пропуску та / або контролю для перетину кордону України. Вибрати найбільш зручний варіант ви можете завдяки інтерактивній мапі Державної прикордонної служби. На карті відображається:

  • інформація про типи пунктів пропуску: автомобільні, пішохідні, річкові, залізничні, повітряні;
  • їхній статус: закриті чи відкриті;
  • завантаженість: висока, середня, низька.

Якщо ви не можете самостійно дістатися зі свого місця перебування до одного з пунктів пропуску, зверніться по допомогу. Ось тут ви знайдете потрібні джерела інформації, контакти та посилання. 

Як діяти, якщо потрібна медична евакуація?

Під час воєнного стану українці мають право на безкоштовне лікування за кордоном. Міністерство охорони здоров’я рекомендує звернутися за медичною евакуацією: 

  • пацієнтам з травмами, отриманими внаслідок війни, котрі потребують високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • пацієнтам з опіками;
  • дітям та дорослим з онкологічними хворобами;
  • дітям з орфанними (рідкісними) захворюваннями.


Якщо ви або хтось із близьких потребує медичної евакуації за кордон, є кілька способів отримати допомогу. Перший — зверніться до свого лікаря, який зв’яжеться з обласним спеціалістом, відповідальним за систему медичної евакуації за кордон. Другий — заповніть форму на сайті Міністерства охорони здоров’я, після чого з вами зв’яжуться працівники оперативного штабу. 

Окрема процедура діє для військових та представників інших силових відомств України. Військово-лікарська комісія розглядає конкретний випадок та визначає, чи має людина продовжувати лікування в України або подавати матеріали в Міністерство охорони здоров’я для лікування за кордоном. 

Усю інформацію про пацієнтів держава вносить у систему, розроблену Європейським Союзом спільно з Україною. Відповідна клініка на території ЄС визначає готовність лікувати людину, після чого формується евакуаційний маршрут.

Де шукати інформацію та допомогу за кордоном?

Нагадуємо, що на кожному етапі евакуації за кордон потрібно довіряти тільки перевіреним та офіційним джерелам інформації. Актуальна інформація про умови в’їзду та перебування в іноземних державах зібрана на інтерактивній карті Міністерства закордонних справ України. 

Скористайтеся сайтом Евакуація 2022 від українського уряду. Там зібрані організації та ініціативи за кордоном, які надають юридичну підтримку, допоможуть знайти житло, роботу, спільноту українців у країні перебування. Також там можна отримати консультації із широкого кола питань.

Також зареєструйтеся в спеціальній системі ДРУГ від Міністерства закордонних справ України. Це проєкт добровільної реєстрації, який дозволяє консульським установам України по всьому світу залишатися на зв’язку з громадянами. Ви будете отримувати корисну та важливу інформацію про країну, в якій перебуваєте, а також зможете отримати допомогу чи інструкції, як діяти у надзвичайних ситуаціях. 

Для людей, які рятуються від війни в Україні, спеціальний сайт запустила також Європейська комісія. Там зібрана інформація про приготування для в’їзду до Європейського Союзу, ваші права на території ЄС, безпеку, освіту, охорону здоров’я, житло, доступ до робочих місць. 

Ще один спосіб отримати інформацію — безкоштовна гаряча лінія Європейського прямого контактного центру (0 (800) 678-91-01 в межах ЄС). Інформація про ваші права у європейських країнах тут доступна багатьма мовами ЄС і українською. Інші способи зв’язатися із контактним центром, графіки та деталі роботи шукайте за цим посиланням

Також інформацію можна знайти на комунікаційній платформі ініціативи «Східне партнерство» від Європейського Союзу. Там зібрані посилання на організації і проєкти в країнах ЄС, які допоможуть вам із транспортом, житлом, роботою та іншими потребами в Європі. 

Якщо плануєте виїжджати до Сполучених Штатів Америки, відвідайте сайт державного департаменту США та організації Welcome.us. Ви зможете дізнатися про підтримку українців та знайти спонсора в Америці. 

Куди звертатися, якщо за кордоном виникли проблеми?

Усі громадяни України мають право на консульське обслуговування безвідносно до статусу та мети їхнього перебування за кордоном. Список дипломатичних установ України, їхні контакти та графік роботи ви можете знайти за цим посиланням.

Якщо у вас виникли проблеми за кордоном, наприклад, ви або ваші близькі стали жертвою злочину, зверніться до представників правоохоронних органів країни перебування, а також повідомте про це найближче Посольство (консульство) України. За цим посиланням ви знайдете детальну інформацію про те, як діяти в надзвичайних ситуаціях, наприклад, у разі смерті громадянина України за кордоном або під час стихійного лиха. 

Нагадуємо, що за кордоном потрібно довіряти тільки офіційним представникам влади або перевіреним волонтерським організаціям. Пам’ятайте про загальні правила безпеки. Нікому не віддавайте та не передавайте свій паспорт, не контактуйте із сумнівними людьми (навіть якщо вони представляються волонтерами) та не залишайте дітей із незнайомцями. 

Пов’язані статті

Як підготуватись до евакуації — великий гід
Необхідність покинути свій дім, щоб врятуватися від наслідків війни, є ситуацією сильного стресу. Ми зібрали поради, які допоможуть структурувати план дій на випадок евакуації, а також налаштувати на переїзд наймолодших і найстарших членів сім'ї.
Як зібрати речі перед евакуацією
Розповідаємо про те, як правильно зібрати речі для евакуації, і що обов’язково потрібно взяти з собою.
Як знайти інформацію і допомогу для евакуації у вашому місті
Наважитися на евакуацію непросто. Ухвалюючи це рішення, важливо вибрати найбільш чіткий та безпечний план для вас та близьких. Ми склали інструкцію, яка вам у цьому допоможе.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux