Як знайти інформацію і допомогу для евакуації у вашому місті

Про що розповідає стаття

Наважитися на евакуацію непросто. Ухвалюючи це рішення, важливо вибрати найбільш чіткий та безпечний план для вас та близьких. Ми склали інструкцію, яка вам у цьому допоможе. 

Як зрозуміти, що пора евакуюватися

У частині областей України уряд оголошує обов’язкову евакуацію — це сигнал, що варто виїхати з небезпечного місця. У такому випадку держава гарантує вам безкоштовний проїзд, проживання, харчування та медичні послуги. Та якщо обов’язкова евакуація не оголошена, рішення залишається за вами. Якщо вагаєтеся — евакуюватися чи залишитися, — є кілька способів, які допоможуть визначитись. 

Перше, що варто зробити, зателефонувати на гарячу лінію обласної державної адміністрації за вашим місцем перебування. Номер телефону та графік роботи шукайте за посиланням. В облдержадміністрації вам нададуть інформацію про те, наскільки безпечно залишатись у вашому регіоні. Також ви можете дізнатися про стан лікарень, чи буде працювати громадський транспорт, чи можливо отримати воду, газ, світло та гуманітарну допомогу. 

Ще один спосіб визначитися — скласти список важливих запитань. Наприклад, чи почуваюсь я та мої близькі в безпеці. Або — чи потребуємо медичної допомоги, відновлення через психологічне та фізичне виснаження. Перелік запитань і відповідей може бути значно більшим, усе залежить від вашої ситуації. Спробуйте чесно відповісти на кожне з них.

Як знайти достовірну інформацію

Користуйтеся лише офіційними джерелами інформації. Це потрібно для того, щоб не натрапити на шахраїв і безпечно добратися до місця призначення. У жодному разі не шукайте інформації у фейсбук-групах, вайбер-чатах та інших неофіційних спільнотах. Також не довіряйте невідомим людям і не читайте випадкові оголошення на вулиці чи в інтернеті.  

Натомість слідкуйте за оголошеннями від місцевої влади. Вони повідомляють про евакуацію усіма способами — радіо, телебачення, мобільний зв’язок, соціальні мережі, месенджери, рухомі групи з гучномовцями. 

Щоб не пропустити важливих сповіщень, підпишіться на офіційні сторінки у соціальних мережах та месенджерах. Наприклад, за цим посиланням знайдіть офіційний телеграм-канал очільника потрібної обласної державної адміністрації. Так ви кожного дня зможете отримувати оперативні та правдиві повідомлення про евакуацію, допомогу та події в регіоні. 

Якщо у вас немає інтернету, зателефонуйте на одну з безкоштовних цілодобових гарячих ліній. Там також надають інформацію про ситуацію у вашому регіоні, можливості виїзду та корисні контакти. 

  • 15–48 — гаряча лінія Мінреінтеграції;
  • 0 (800) 501-720 — гаряча лінія Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • 0 (800) 507-028 — гаряча лінія Тероборони Збройних сил України.

Як знайти допомогу

Насамперед подумайте, яка саме допомога вам потрібна, наприклад, перевезти літню людину, хворого або ж евакуювати вас із віддаленого місця. Ви можете звернутися по допомогу до держави (способи зв’язку ми перелічили вище) або до волонтерів. 

Наголошуємо, завжди просіть волонтерів показати вам свій чинний український паспорт та шукайте волонтерські організації на перевірених ресурсах. Приміром, «Українська волонтерська служба» запустила платформу для швидкого пошуку гуманітарної та волонтерської допомоги Паляниця.Інфо. Там ви можете вказати місце свого перебування та категорію допомоги і знайти організації, які працюють у вашому регіоні та з вашим запитом. Також скористайтеся телеграм-ботом від «Української волонтерської служби». Опишіть вашу потребу, а консультанти знайдуть для вас волонтерську спільноту. Окрім того, уряд створив сайт Евакуація 2022, де зібрані організації, які допомагають біженцям в Україні та за кордоном. 

Скористайтеся телеграм-ботом для евакуації від держави @Evacuation2022_bot. Він зручний, адже вам не потрібно чекати на лінії, а всю інформацію ви можете вказати одразу. Після активації бота ви маєте вказати: хто потребує евакуації, звідки вас потрібно забрати, контактні дані та опис ситуації. 

Якщо у вас немає інтернету, зателефонуйте на гарячі лінії, вказані вище. Нагадуємо, гарячі лінії обласних державних адміністрацій можна знайти тут. Також ви можете подзвонити на номери 101 (пожежно-рятувальна служба) чи 102 (поліція). Тоді місцева влада додасть вашу адресу до списку тих, кому потрібна допомога з евакуацією. 

Подбайте про те, щоб евакуація відбулася злагоджено та достатньо швидко з вашого боку. Складіть приблизний план вашого від’їзду, наприклад, подумайте про вашу точку призначення та пошукайте заздалегідь житло. Налаштуйте себе та близьких на переїзд, підготуйте домашніх тварин (не забудьте про ветеринарний паспорт, якщо він є). Повністю підготуватися до евакуації, зокрема дізнатися, як говорити з дітьми та літніми людьми та де шукати нове житло, вам допоможе цей покроковий гід

Перед приїздом волонтерів або спеціальних служб зберіть у валізу або наплічник усе найпотрібніше: документи, ліки, одяг. Розширений список речей, які будуть корисними в дорозі та під час адаптації на новому місці, шукайте за посиланням

Якщо ви живете у безпечній зоні та самостійно можете виїхати до свого місця призначення, виберіть найбільш зручний вид транспорту. Для моніторингу залізничних напрямків скористайтеся офіційним сайтом та телеграм-каналом «Укрзалізниці». Посадка на евакуаційні потяги — безкоштовна, час відправлення оновлюють щодня після 21:00. За автобусами можна слідкувати на цьому сайті, а опція «Замовити автомобіль» є у застосунках Uklon та Bolt.

Якщо немає мобільного зв’язку

Не можете ні з ким зв’язатися для евакуації, бо ваша мережа не працює? Підключіться до іншого мобільного оператора — під час воєнного стану в Україні діє національний роумінг. Приміром, якщо немає зв’язку на «Київстарі», ви можете обрати іншу доступну мережу. 

Для цього потрібно зробити декілька дій в налаштуваннях телефону:

  • Для Android: налаштування — мобільна мережа (підключення) — оператор.
  • Для iOS: параметри — стільникові дані — вибір мережі.


Якщо зв’язок не з’явився — перезавантажте телефон, спробуйте алгоритм іще раз та/або виберіть іншого оператора. 

Щоб ваша мережа працювала краще і швидше, постарайтеся використовувати її якнайменше. Наприклад, вимкніть автозавантаження програм, встановіть меншу якість відео в інтернеті та за можливості використовуйте Wi-Fi.

Пов’язані статті

Як зібрати речі перед евакуацією
Розповідаємо про те, як правильно зібрати речі для евакуації, і що обов’язково потрібно взяти з собою.
Як підготуватись до евакуації — великий гід
Необхідність покинути свій дім, щоб врятуватися від наслідків війни, є ситуацією сильного стресу. Ми зібрали поради, які допоможуть структурувати план дій на випадок евакуації, а також налаштувати на переїзд наймолодших і найстарших членів сім'ї.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux