Як підготуватися до народження дитини

Стаття про те, що необхідно підготувати до народження дитини

Про що ця стаття?

Вагітність — час, пов’язаний із купою нових задач. Майбутнім батькам доводиться мати справу з лікарями, вивчати нові теми, оформлювати безліч документів, стикатися з суперечливою інформацією. За що братися у першу чергу? На що звернути особливу увагу? Ми зібрали поради на кожен триместр, аби ви не розгубилися серед усіх цих викликів та нових емоцій.  

Також про це можна прочитати в гіді на Порталі Дія за посиланням.

Перший триместр

Стати на облік

Перше, що варто зробити, щойно отримаєте позитивний результат тесту на вагітність — вибрати лікаря, який буде супроводжувати вас. Бажано стати на облік протягом перших 12 тижнів вагітності. У цей період починають формуватися всі важливі органи дитини, і варто стежити, щоб усі процеси проходили без ускладнень. Якщо ви вирішили стати на облік пізніше — медичний заклад не має права відмовити вам в оформленні. 

Ви можете стати на облік у державній, приватній жіночій консультації або в іншому медичному закладі, що спеціалізується на спостереженні за вагітністю. За умови, що вагітність проходить без ускладнень, можна спостерігатися навіть у свого сімейного лікаря. Як стати на облік під час вагітності — читайте в нашому матеріалі.

Не забувати пити фолієву кислоту

МОЗ України, Всесвітня організація охорони здоров’я, а також більшість світових медичних організацій рекомендують приймати фолієву кислоту з моменту початку спроби зачаття та протягом усього першого триместру. Фолієва кислота відіграє важливу роль у формуванні плоду та запобігає вродженим порушенням розвитку малюка. Деякі експерти радять приймати її навіть протягом усієї вагітності.


Важливо: перш ніж починати прийом будь-яких медичних препаратів чи добавок, обов’язково проконсультуйтеся зі лікарем, аби з’ясувати необхідну дозу та тривалість прийому.

Озброїтися доказовою інформацією

Молоді батьки часом розгублюються від надмірної (і часом взаємозаперечної) інформації: друзі кажуть одне, дідусі та бабусі — інше, а популярний блогер — протилежне. У такому випадку радимо спиратися на поради лікаря, якщо ви йому довіряєте, та на доказові й визнані в усьому світі джерела — наприклад, рекомендації ЮНІСЕФ чи протоколи українського МОЗ, які на них частково спираються. Якщо ви володієте англійською, то хорошим джерелом перевіреної інформації також стануть сайти Американської академії педіатрії та Британської служби здоров’я

Для початку радимо прочитати ось цей англомовний гід від клініки Мейо — одного з найкращих медичних закладів світу. 

Якісну українськомовну інформацію про перебіг вагітності, користь та організацію грудного вигодовування та ознаки післяпологової депресії можна знайти на сайті МОЗ України.

А на сайті Unicef є повноцінний гід про перебіг вагітності, особливості кожного триместру та поради щодо здорового способу життя майбутньої мами.

Радимо почати теоретичну підготовку до догляду за дитиною ще під час вагітності — у вас буде достатньо часу, аби дізнатися, як краще організувати грудне вигодовування, почитати про особливості дитячого розвитку та правила безпечного сну.

Відкрити рахунок для соціальних виплат

Аби отримати державну підтримку при народженні дитини, потрібно відкрити рахунок для виплат у банку, який уклав договір із Міністерством соціальної політики, та заповнити електронну заяву на Порталі Дія

За цим посиланням можна знайти перелік банків, які співпрацюють із міністерством. Якщо у вас немає такого рахунку, радимо відкрити його заздалегідь, аби не мати клопоту з цим після народження дитини.

Повний перелік документів, які знадобляться батькам, можна подивитися ось тут.

Другий триместр

Придбати (чи хоча б обрати) все необхідне

Другий триместр — ідеальний період для купівлі всього необхідного: візочка, ліжечка, першого одягу та іграшок. З одного боку, ви вже непогано орієнтуєтеся в тому, що потрібно немовляті, а з іншого — вам усе ще досить легко пересуватися, аби спокійно обійти декілька магазинів. Тож радимо не відкладати закупи на потім, а хоча би придивитися до бажаних товарів. А докладніше про список усього необхідного можна прочитати у матеріалі «Чекліст: 10 речей, які потрібно придбати до народження дитини».

Почати пошуки педіатра

Протягом першого року у вас буде безліч запитань, пов’язаних із доглядом за дитиною, першими хворобами тощо. До того ж, попереду щомісячні планові візити, на яких маля отримуватиме необхідні щеплення, а лікар зможе оцінити його темпи росту. Важливо, аби вам було комфортно спілкуватися з педіатром — ви повинні довіряти його рекомендаціям, а не просто консультуватися для «галочки». 

Пам’ятайте, що не обов’язково спостерігатися у педіатра за пропискою — ви можете підписати декларацію у будь-якому комунальному медичному закладі і в багатьох приватних клініках, що уклали договір із НСЗУ. Поцікавтеся у знайомих, із ким у них підписана декларація і чи задоволені вони спілкуванням із цим педіатром. Більше порад щодо вибору лікарів можна почитати в нашому матеріалі на цю тему.

Сходити в кіно (чи зробити щось, що незручно робити з малою дитиною)

Батьки з малими дітьми — такі ж члени суспільства, як і будь-які інші люди, тому вони повинні почуватися комфортно не лише в спеціалізованих місцях, але й у кафе, музеях, торговельно-розважальних центрах. І все ж, будемо реалістами — є розваги, не дуже доступні батькам, аж поки діти не стануть старшими. Наприклад, спокійний перегляд нового фільму в кіно чи похід на нову виставу. Радимо зробити щось, на що пізніше бракуватиме часу. І якщо ви точно сумуватимете за спокійними вечорами в кінотеатрі, то найкраще подивитися всі новинки прокату ще у першому чи другому триместрі вагітності — ближче до дати пологів майбутній мамі потрібно буде часто ходити до вбиральні, а крісла в кінотеатрі можуть здаватися тісними та незручними.

Проговорити очікування

Перші тижні після народження дитини можуть бути стресовими. Навіть якщо ви ідеально вивчили усі рекомендації, реальність непередбачувана і сповнена неочевидних питань: коли і як приймати гостей, у яких випадках викликати педіатра, як розподіляти домашні обов’язки чи реагувати на потенційні конфліктні ситуації вдома. 

Тому проговорити очікування від командної роботи та змоделювати можливі ситуації варто завчасно. Також можна дізнатися про можливість отримання додаткової відпустки для догляду за дитиною — зараз усе більше компаній дозволяють узяти кілька оплачуваних днів для допомоги у перші тижні. Про те, як правильно оформити декретну відпустку і що від неї очікувати — читайте у нашому матеріалі за посиланням

Третій триместр

Зібрати сумку в пологовий

Оскільки пологи нерідко починаються раніше очікуваної дати, радимо зібрати все необхідне для пологового заздалегідь. уже зібрану сумку з документами, необхідними предметами гігієни, одягом та іншими речами можна зберігати в машині (якщо ви плануєте їхати в пологовий власною автівкою) або поставити десь на видному місці біля виходу з дому. 

Варто уточнити у вашому пологовому, що вам може знадобитися, або прочитати цей приблизний перелік. Також врахуйте, що більшість українських пологових просять складати речі в прозорі щільні сумки, а не в шкіряні чи дорожні валізи.  

Прослухати онлайн-курс про догляд за дитиною

Багато майбутніх батьків протягом вагітності зосереджуються на інформації про перебіг вагітності та особливості пологів, але не поспішають дізнаватися про догляд за новонародженим, адже думають, що в них ще достатньо часу. 

Може здаватися, що деякі аспекти батьківства — наприклад, грудне вигодовування чи вкладання дитини на сон — це щось природне, чому не потрібно навчатися. Але це не так. Грудне вигодовування — процес, який треба правильно налаштувати і якому потрібно вчитися. Часом це не вдається зробити самотужки, і на допомогу приходять кваліфіковані консультанти, які зможуть налагодити безболісну лактацію, покажуть, як уникнути ускладнень на кшталт запалення чи блокування молочних протоків. Так само і зі сном — грамотний консультант із дитячого сну допоможе налагодити режим та привчити маля до сну у власному ліжечку. Якщо такого спеціаліста немає у вашому місті, то можна замовити онлайн-консультацію чи прослухати безплатний вебінар. 

Також надзвичайно важливо знати та розпізнавати симптоми післяпологової депресії та тривожності, адже з нею стикається багато жінок. В Україні зараз працює Гаряча лінія підтримки батьків після пологів, яку було створено громадською організацією «Клуб підтримки вагітності та материнства “Лада”». Телефонний номер лінії — 0 800 500 313. 

Підготувати домашніх улюбленців

Поява дитини — радісна подія для батьків, але для домашніх улюбленців такі важливі зміни можуть стати причиною стресу. На щастя, експерти з зоозахисних організацій наголошують, що тварин можна легко підготувати до поповнення в родині — хоча на це може знадобитися трохи часу. Якщо у вас удома пес, фахівці радять провести декілька занять із кінологом, аби тварина краще сприймала команди і після появи дитини було простіше її контролювати. А власникам котів радять розставити дитячі меблі трохи заздалегідь, аби домашні улюбленці встигли їх вивчити та звикнути, що певні частини дому для них поза доступом. Часом тварини починають ревнувати своїх господарів до дитини. Варто заздалегідь подумати про можливий перерозподіл обов’язків: якщо, наприклад, майбутня мама раніше приділяла улюбленцям більше часу, варто ще до народження дитини перекласти догляд за тваринами на партнера. 

Подумати про власний комфорт

Ви навчилися якнайкраще доглядати за дитиною, підготували домашніх улюбленців до появи нового друга та зібрали речі для пологового. Залишився неочевидний, але дуже важливий крок: потурбуватися про себе. Перші тижні з маленькою дитиною будуть складними, емоційними та виснажливими, але ви можете їх спростити. 

Потурбуйтеся про власне харчування на перший місяць із дитиною: переконайтеся, що вистачає продуктів, які швидко не зіпсуються, але стануть хорошим швидким перекусом (наприклад, горіхи, сухофрукти чи печиво), або заготуйте та заморозьте декілька поживних страв, які треба буде лише розігріти. І пам’ятайте: мама, що годує, має харчуватися повноцінно, без жодних надмірних обмежень чи дієт. Так, їй можна їсти різноманітні фрукти та овочі (навіть червоного кольору!), м’ясні продукти, рибу та морепродукти, шоколад і навіть пити каву (звісно, у помірній кількості).

Оскільки протягом перших місяців ви проводитимете майже весь час із дитиною на руках, подумайте про розваги для себе. Оберіть декілька захопливих книжок, серіал, який давно планували побачити, чи складіть список фільмів, які плануєте дивитися, поки годуватимете маля. Ще одна опція для довгих прогулянок з коляскою — розважальні подкасти чи аудіокниги.

Пов'язані послуги

єМалятко

Я планую дитину

Допомога при народженні дитини

Пов’язані статті

Як підготуватись до пологового
Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь.
Як стати на облік, коли ти вагітна
Розповідаємо, з чого починати та на що звернути увагу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux