Гінеколог, акушер та педіатр: як вибрати лікарів під час та після вагітності

Як обрати лікарів

Вагітність та перші роки батьківства — період, коли особливо важливо оточити себе фахівцями, яким можна довіряти, і спілкування з якими заспокоює тривожність. 

Розповідаємо, з якими медичними фахівцями ви будете найчастіше контактувати в цей час, і як обрати лікарів.

Хто спостерігатиме за вагітністю

За вагітністю найчастіше спостерігають у жіночій консультації чи іншому медичному закладі. Але якщо вагітність проходить без ускладнень і вам імпонує ваш сімейний лікар, ви можете спостерігатися і в нього. Якщо виникне потреба проконсультуватися з вузькоспрямованим спеціалістом, сімейний лікар вам повідомить. Він також скерує вас до пологового будинку.

Якщо ж ви вирішили спостерігатися в жіночій консультації, є два варіанти: ви можете обрати медичний заклад, який уклав договір із НСЗУ (його можна знайти на цій інтерактивній мапі), або ж спостерігатися в приватній жіночій консультації і самостійно оплачувати ведення пологів. Радимо поспілкуватись з лікарем, перш ніж ставати на облік. Ви будете регулярно бачитися з ним протягом усієї вагітності, тож важливо, аби ця людина викликала почуття довіри та впевненості. У лікарів (особливо, якщо мова про популярного серед пацієнтів спеціаліста) часто мало часу, але важливо, аби ваш гінеколог ретельно роз’яснював усі призначення та рекомендації, заохочував ставити запитання та розповідати про навіть дрібні відчуття та симптоми.


Зверніть увагу, чи поділяє лікар принципи доказової медицини та чи спирається у своїх призначеннях на міжнародні протоколи, яких радить дотримуватися МОЗ

Іншими словами, чи не призначає він своїм пацієнтам непотрібні обстеження чи ліки з недоведеною ефективністю. Уточніть, як зв’язатися з лікарем. Вагітність — не той час, коли можна ігнорувати тривожні сигнали організму чи чекати аж до запланованого візиту. Ви маєте право змінити лікаря на будь-якому етапі вагітності, якщо в цьому виникне потреба.

Хто прийматиме пологи

Багато жінок народжують із черговою бригадою. Це, напевне, найпростіший варіант, адже так не потрібно самостійно шукати конкретного спеціаліста. І в такому випадку не потрібно ніяких додаткових оплат. Якщо ви обрали пологовий, який підписав договір із НСЗУ (навіть якщо це не ваш районний медичний заклад), і плануєте народжувати з черговою бригадою, держава все оплачує навіть у випадку кесарського розтину чи екстрених пологів, партнерських пологів чи використання епідуральної анестезії. Пологи з черговою бригадою — не страшилка з радянського минулого, а поширена світова практика: ротація медичних працівників дозволяє лікарям відпочивати між змінами. 

Та якщо ви хочете обрати фахівця, який прийматиме пологи, в цьому немає нічого складного, хоча за цю послугу доведеться заплатити окремо (офіційно, в касу медичного закладу).


Вибираючи акушера, радимо ретельно прочитати відгуки на спеціалістів онлайн або запитати подруг, які нещодавно народжували. Коли ви зупинитеся на декількох конкретних спеціалістах, проведіть особисту зустріч із цими акушерами, аби дізнатися, наскільки їхній підхід збігається з вашими уявленнями. Запитайте про їхнє ставлення до партнерських пологів чи які немедикаментозні засоби знеболення вони радять своїм породіллям.

Кому довірити медичний супровід маляти

Педіатр стає для багатьох молодих батьків близьким порадником і джерелом підтримки та спокою у перший час після народження дитини. Варто задуматися над вибором педіатра для дитини ще до пологів, адже потім бракуватиме часу на роздуми та читання відгуків. Радимо розпитати друзів і знайомих з дітьми, чи влаштовує їх педіатр, з яким вони підписали декларацію, і поцікавитися, чи є в цих лікарів вільні місця. Врахуйте, що протягом першого року життя дитини до педіатра потрібно буде їздити щомісяця, тож бажано, аби обраний вами медичний заклад був не надто далеко.

Перш ніж підписувати з лікарем декларацію, радимо завітати до нього. 

Зверніть увагу на манеру спілкування. А також на те, чи керується він сучасними медичними рекомендаціями: чи радить матері збалансовано та різноманітно харчуватися, чи заохочує проводити профілактичні щеплення тощо. Важливо, аби його манера подачі інформації була зрозумілою, а спілкування комфортним. Звісно, потрібно поважати особистий час лікаря, але не зайвим буде запитати, як можна сконтактувати зі своїм педіатром у разі надзвичайної ситуації.

Пов'язані послуги

Декларація з сімейним лікарем

Здоров'я мами та дитини

Пов’язані статті

Чек-ліст: про що молодим батькам варто попіклуватись за 30 днів до пологового
Ми підготували список речей, про які точно потрібно згадати мінімум за місяць до поїздки в пологовий.
Як підготуватись до пологового
Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь.
Як стати на облік, коли ти вагітна
Розповідаємо, з чого починати та на що звернути увагу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux