Де і як пройти обстеження, щоб отримати статус людини з інвалідністю? Інструкція

Як пройти обстеження

Для того, аби отримати статус людини з інвалідністю в Україні, спершу потрібно пройти кілька обстежень. Що, як і в якій послідовності потрібно робити — детально пояснюємо у покроковій інструкції. 

  1. Сімейний лікар

Перш за все, людина має звернутися до свого сімейного лікаря. Там її відправлять на повне медичне обстеження і лікування, аби підтвердити стійке порушення функцій організму.

  1. Лікарсько-консультативна комісія

Стан пацієнта оцінює лікарсько-консультативна комісія (ЛКК), створена при  закладі охорони здоров’я, в який особа звернулася по допомогу. До складу комісії входять головний та інші лікарі медичного закладу. 

Якщо всі члени комісії згодні у потребі надання людині статусу «людина з інвалідністю», вони підписують форму 088/о. Цю форму надсилають до МСЕК, аби людині провели медико-соціальну експертизу. Вона потрібна, аби чітко визначити усі потреби пацієнта в майбутньому.

  1. Експертиза МСЕК

Протягом семи днів після відправлення форми 088/о людина має пройти обстеження медико-соціально-експертної комісії (МСЕК). 

Це обстеження можуть призначити за місцем проживання чи лікування. Деколи його можуть провести вдома у пацієнта або у стаціонарі, де особа перебуває за станом здоров’я. Втім, про це ЛКК так само має вказати у формі під час надсилання. 

В особливих випадках, коли людина проживає у віддалених і важкодоступних місцях, МСЕК може прийняти рішення щодо надання статусу людини з інвалідністю заочно. Втім, для цього перш за все потрібна згода самого пацієнта. 

Тим більше, існують випадки, коли комісія не може заочно зробити висновки. Це стосується:

  • нещасних випадків на виробництві;
  • професійних захворювань;
  • захворювань, одержаних під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях;
  • захворювань, пов’язаних із впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • захворювань, одержаних в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв’язку.
  1. Результати експертизи

Після огляду МСЕК у людини можуть підтвердити або не підтвердити інвалідність. 

Якщо статус людини з інвалідністю підтверджено — пацієнт отримує відповідну довідку та індивідуальну програму реабілітації. Датою встановлення інвалідності вважається день, коли МСЕК отримала форму 088/о та відомості про пацієнта. 

Комісія також призначає переогляд статусу, який зазвичай відбувається через 1-3 роки після обстеження. Повторний огляд також потрібен, аби лікарі оцінили ефективність лікування, яке отримує людина. 

Якщо громадяни не згодні з висновками МСЕК — вони протягом місяця можуть подати відповідну заяву до комісії або відділу охорони здоров’я. 

Цю заяву і документи про людину та її обстеження надсилають до центральної комісії і призначають перегляд рішення. 

Якщо людину не задовольняє і повторне рішення комісії — вона може оскаржити його в Міністерстві охорони здоров’я України.

Чи буде змінена система після впровадження Міжнародної класифікації функціонування?

Три роки тому Україна долучилася до впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ), яку ухвалила ВООЗ. 

МКФ — це уніфікований класифікатор «компонентів здоров’я», який оцінює функції та структуру організму, активність і залученість людини, зовнішнє середовище, особистісні фактори. Це універсальна мова, яку в розвинутих країнах лікарі, освітяни, соціальні працівники, психологи використовують для лікування, реабілітації та соціалізації людей з хронічними захворюваннями або інвалідністю. І хоча класифікація спрямована переважно на людей з обмеженою мобільністю, ментальними та фізичними відмінностями, вона може застосовуватися до кожного, незалежно від стану здоров’я. 

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, соціальна допомога має нараховуватися, виходячи з відсотка втрати працездатності, а не формального поділу на групи. Після впровадження МКФ для реабілітації буде враховано не тільки результати медичного огляду, але й рекомендації інших членів мультидисциплінарної команди.

Сьогодні Міжнародна класифікація функціонування знаходиться на стадії імплементації українськими державними та медичними інституціями. Після її впровадження порядок отримання статусу «людини з інвалідністю» зазнає змін.

Пов’язані статті

Мені потрібно оформити інвалідність. З чого почати?
Щоб отримати статус людини з інвалідністю в Україні, потрібно виконати кілька кроків, які регулюються Постановою КМУ та Інструкцією МОЗ.
Усе, що потрібно знати про соціальні послуги
Де шукати, як перевірити, чим можуть допомогти соціальні працівники.
«На рівних»: як проєкт з пошуку вакансій допомагає людям з інвалідністю
«Тільки твій талант робить тебе особливим» — це головна ідея молодого українського проєкту «На рівних».
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux