Пошук роботи для людей з інвалідністю: на що звертати увагу

Як шукати роботу

Усе починається з пошуку та складання резюме. Воно має відповідати бажаній посаді й описувати всі сильні сторони кандидата. Незалежно від інвалідності, гендеру або віку, найважливіше — це професійні навички, відповідність кваліфікації та людські якості. Про те, як уникнути найпоширеніших помилок у резюме, читайте у нашому матеріалі на цю тему.

Після цього потрібно підібрати бажані вакансії. З деталями можна ознайомитися в описах на сайтах або на ярмарках вакансій. Існують проєкти для пошуку вакансій для людей з інвалідністю, такі як «На рівних» (On Equals), про нього ми детально розповідаємо тут, або портал ВІЛЬНО. Але і на інших агрегаторах зʼявляються фільтри для таких вакансій. Також не зайвим буде перевірити список найкращих роботодавців в Україні — зазвичай до них потрапляють компанії, які забезпечують рівні можливості для людей з інвалідністю. 

Також завжди корисно знати про свої трудові права. Вони чітко викладені у Довіднику для роботодавців від ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості. Більшість відомих порад щодо працевлаштування виходять з досвіду самих людей з інвалідністю. Усі вони варіюються залежно від сфери діяльності людини, а також її індивідуальної програми реабілітації від МСЕК.  

Отож, на що саме варто звернути увагу людині з інвалідністю під час пошуку роботи?

6 порад до пошуку роботи

1. Умови праці та робоче місце


Зверніть увагу, де саме вам потрібно буде працювати: у приміщенні чи на вулиці? Як на робочому місці проводиться кондиціонування повітря, а також якими є показники температури та вологості довкола. Чи не є умови праці шкідливими? Перевірте робоче місце на наявність антигену, промислового пилу, токсичних та подразнюючих речовин.  

Крім того, зверніть увагу на освітлення і шум, аби вам було комфортно працювати в таких умовах. Це не примхи — ці параметри регулюються Кодексом законів про працю. 

Загалом, ваше робоче місце має бути інклюзивним простором, з туалетом для людей з інвалідністю, широкими коридорами й обладнаним входом в будівлю і приміщення. Усі вимоги щодо адаптації робочого місця для потреб людини з інвалідністю викладені у Практичному посібнику від Державного центру зайнятості. 

2. Доступність

Транспортна доступність — одне з ключових понять під час вибору майбутньої роботи. Перегляньте, наскільки зручно буде добиратися до нового місця роботи і скільки часу це займатиме.

3. Навантаження

Ознайомтеся з тим, який обсяг роботи вам доведеться виконувати протягом робочого дня. Це допоможе зрозуміти, наскільки ця вакансія вам підходить. Це стосується як фізичних навантажень, так і нервово-психологічного напруження. 

Зважте, як часто вам доведеться напружувати зір та слух, а також перегляньте тривалість голосового та дихального навантаження. 

Крім того, обміркуйте усю складність потрібних дій і кількість часу, потрібного на їхнє виконання. Якщо такі умови праці не викликатимуть стрес — то з цією вакансією можна працювати. Крім того, якщо є зауваження щодо навантажень, їх можна обговорити напряму з майбутнім роботодавцем.  

4. Час роботи та відпочинку

Ознайомтеся з графіком майбутньої роботи. Чи достатньою буде обідня перерва і тривалість робочого дня? Порахуйте, скільки часу вам потрібно буде витратити на харчування, прийом ліків або можливі лікувальні процедури. 

Крім того, перегляньте положення про основну відпустку та відпустку без збереження заробітної плати.


Людям з інвалідністю I та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а людям з інвалідністю III групи — 26 календарних днів.

5. Організація праці

Якою буде ваша майбутня робота? Можливо, вам потрібно виконувати її індивідуально вдома або в офісі, а може буде потреба постійно працювати в колективі й комунікувати з великою кількістю людей? Наприклад, якщо працівник не згоден на переведення його на неповний робочий день, роботодавець не має права в односторонньому порядку перевести його на такий графік. Варто звернути на це увагу та проговорити усі можливі нюанси ще на етапі співбесід. 

6. Роботодавець

Наостанок варто перевірити майбутнього роботодавця. Почитати відгуки про те, як саме в компанії чи на підприємстві організовано роботу для людей з інвалідністю. Якщо опис вакансії або відгуки викликали сумніви, краще заздалегідь підготувати відповідні питання, які можна буде обговорити з роботодавцем під час співбесіди. 

Пов’язані статті

Мені потрібно оформити інвалідність. З чого почати?
Щоб отримати статус людини з інвалідністю в Україні, потрібно виконати кілька кроків, які регулюються Постановою КМУ та Інструкцією МОЗ.
«На рівних»: як проєкт з пошуку вакансій допомагає людям з інвалідністю
«Тільки твій талант робить тебе особливим» — це головна ідея молодого українського проєкту «На рівних».
Як перевірити резюме: інструкція
Ми підготували покрокову інструкцію, яка допоможе перевірити резюме перед надсиланням роботодавцю.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux