Навички, які знадобляться у роботі в найближчі 10 років

Про що ця стаття?

Світ довкола нас розвивається із блискавичною швидкістю і його потреби та запити дуже швидко змінюються. У минулому столітті все оберталося довкола індустріалізації, у наш час на зміну прийшла ера технологій, інтелекту та інформації. Тому і людям сьогодні потрібні інші навички, аби залишатися актуальними у своїй роботі. 

Спрогнозувати, якими ж будуть найпопулярніші професії майбутнього, доволі складно, але цілком реально простежити, які навички й уміння на ринку праці точно будуть цінуватися через 10 років.

Як залишатися актуальним у своїй роботі

1. Критичне мислення

Критичне мислення цінується на ринку праці завжди. Особливо актуальним воно стало сьогодні, у часи фейкових новин та постправди. Уявіть лікаря, до якого одночасно прийшли десять пацієнтів — і всі вимагають негайного обстеження. Критичне мислення допомагає йому визначити, в якому порядку приймати пацієнтів. Він враховує різні фактори: невідкладність допомоги, рівень болю та поєднання симптомів. 

Втім, критичне мислення вивчають і в інших сферах: наприклад, у бізнес-стратегіях або освіті. Аби розвинути критичне мислення, потрібно читати багато профільної літератури, проявляти допитливість і вміти правильно простежувати причинно-наслідкові зв’язки. Той, хто зможе розрізняти і критично аналізувати інформацію, точно знайде собі місце на ринку праці через 10 років. 

2. Гнучкість 

Ще одне завжди потрібне вміння, яке особливо знадобиться у нашому динамічному світі. Щодня з’являються нові технології, які диктують нові правила гри. Той, хто зможе опанувати ці правила і вміло адаптувати під них свою справу — однозначно виграє конкуренцію серед інших. 

Ось лише кілька прикладів, як працівники можуть проявити гнучкість:

  • вивчати нове програмне забезпечення, яке підвищить ефективність;
  • допомагати з робочими завданнями колезі, поки він / вона хворіє або у відпустці;
  • підлаштовуватися під незапланований робочий графік, якщо треба розвʼязати несподівану проблему. 

Людина, яка може бути гнучкою, без проблем відкине старі способи та варіанти мислення й адаптується до нових реалій, а тому залишиться актуальною в будь-який час.

3. Креативність

Це основна перевага людей перед будь-якою машиною. Вони можуть мислити нестандартно і знаходити нові, непередбачувані рішення. Сьогодні креативність серед найважливіших навичок на ринку. Річ у тому, що інформації довкола дуже багато, і ще більше інструментів для покращення бізнесу, які стали доступними всім. Утім, саме вміння креативно застосувати ці інструменти зробить людиною бажаним працівником будь-якої компанії в майбутньому. 

Особливо це стосується творчих професій і спеціальностей, як-от реклама, маркетинг, журналістика. Але креативність можуть проявляти всі, потрібно лише знайти свою галузь застосування цієї навички. До речі, за посиланням можна пройти безкоштовний курс про дизайн-мислення, який навчає використовувати креативність для втілення інновацій. Методикою вже користуються такі компанії, як Facebook, Google, Apple, Procter&Gamble, Samsung, IBM, IKEA.

4. Технологічність

ІТ-сфера сьогодні набирає неабияких обертів і, схоже, не планує зупинятися в найближчі 5-10 років. Технології все активніше заходять у наше життя, і той, хто знатиме їх на вищому рівні, аніж звичайний користувач, точно не залишиться без роботи в майбутньому. 

Сьогодні у будь-яких компаніях втілюється дедалі більша кількість програмного забезпечення. Роботодавці очікують, що окрім своєї прямої сфери відповідальності працівник володітиме якимось додатковим ПЗ, будь то графічні редактори (Photoshop, Sketch, Figma тощо) чи володіння однією-двома CMS (наприклад, Wordpress). Технологічність іще більш актуальна у часи, коли так стрімко розвивається штучний інтелект. Бізнесам буде потрібен хтось, аби його досліджувати й вдосконалювати — тому на майбутнє бажано вивчити хоча б одну мову програмування.

5. Навички віддаленої роботи

Все більше компаній беруть до себе на роботу позаштатних працівників або користуються послугами аутсорс-партнерів та фрилансерів. З появою пандемії у світі такий підхід набув ще більших масштабів. Наприклад, за інформацією однієї з найвідоміших фриланс-платформ України Freelance.ua, у 2006 році на її ресурсі було зареєстровано тільки 970 працівників. Сьогодні їхня кількість — понад 700 тисяч. 

Частіше за все ці працівники надають цифрові послуги, як-от графічний дизайн, програмування, копірайтинг, веброзробка. А ще всіх цих людей хтось має координувати, тож навички дисципліни та знання методик організації роботи (Agile, Scrum тощо) будуть як ніколи актуальним. Навіть в Україні в роки пандемії багато компаній повністю або частково перевели наради у Zoom. Позаяк кількість позаштатних працівників компаній з кожним роком тільки зростатиме, онлайн-комунікація розвиватиметься все більше.


Та головне — це любити свою справу і постійно займатися саморозвитком, аби у власній сфері ставати кращими з кожним днем. Мотивованих спеціалістів цінують у будь-який час, тому яку професію людина б не обрала, правило одне — любити те, що робиш.

Пов’язані статті

30 професій, що будуть актуальними у найближчі 10 років
Ринок праці сьогодні докорінно змінюється завдяки технологіям.
5 помилок під час пошуку роботи та як їх уникнути
Розібрали найпоширеніші помилки під час пошуку роботи та розповідаємо, як їх уникнути.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux