Як підтвердити свій робочий стаж? Інструкція

Про що ця стаття?

В Україні робочий стаж можна підтвердити за допомогою трудової книжки. Втім, бувають випадки, коли записи в ній зроблено некоректно або трудова книжка втрачена. Також це актуальне питання для ФОПів і фрилансерів, яких сьогодні в Україні стає все більше. 

Отже, як підтвердити робочий стаж без трудової книжки?

Як підтвердити робочий стаж без трудової книжки

1. За допомогою документів

Підтвердити робочий стаж людина може за допомогою довідок з роботи, виписок з наказів, особових рахунків та відомостей про видачу заробітної плати, посвідчень, характеристик, письмових трудових договорів і угод з відмітками про виконання цих договорів. 

Загалом, підійдуть усі документи, у яких є відомості про періоди роботи людини. Головне — вони мають бути підписаними роботодавцем і мати печатку підприємства, чи компанії.


Важливо: якщо в документах вказано тільки роки, без точних дат, то за дату приймають 1 липня відповідного року. Якщо ж вказано місяць, але немає точного дня — то ним вважають 15-те число місяця.

2. Квитки профспілок

Якщо зазначених документів у людини немає, то підтвердити робочий стаж можна за допомогою профспілкових квитків. Головне, аби на них були відмітки про сплату членських внесків. Увесь період сплати внесків і буде прийнято як робочий стаж. 

3. Страхові внески

ФОПи, фрилансери та інші люди, які займаються підприємницькою діяльністю, можуть підтвердити робочий стаж за допомогою довідки про страхові внески, які людина сплачує до Пенсійного фонду України. Всю інформацію про страхові внески можна подивитися на сайті Фонду

А про податки, які мають сплачувати приватні підприємці, прочитати у нашому гіді.


Теж саме стосується людей, які займаються творчою діяльністю. 

4. Військова служба

Люди, які хочуть підтвердити час своєї військової служби, служби в органах державної безпеки чи в розвідувальних органах, мають пред’явити військові квитки або довідки військових комісаріатів, військових частин і відповідних установ, як-от Міноборони, СБУ та інших. 

Крім того, стаж можна підтвердити за допомогою довідок з військово-лікувальних чи архівних установ. 

5. Документи з ВНЗ

Період навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі можна підтвердити дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, в яких є відомості про період навчання. 

Щоправда, це правило діє тільки для тих, хто навчався до 1 січня 2004-го року. Людям, які закінчили навчатися після цієї дати, робочий стаж за навчання не зараховується.  

6. Документи про реабілітацію

Якщо людину утримували під вартою чи вона відбувала покарання в місцях позбавлення волі, а потім суд реабілітував її, виправдав або слідство припинило кримінальну справу проти такої людини, то вона може так само розраховувати на зарахування витраченого часу до трудового стажу. 

Для цього їй будуть потрібні довідки від органів внутрішніх справ.

7. За допомогою свідків

В окремих випадках, коли неможливо отримати жодні документи для підтвердження робочого стажу, його можна встановити з показань свідків, які працювали з людиною. 

Для цього потрібно знайти двох людей, які працювали з людиною на одній роботі. Головне — цим свідками потрібно буде підтвердити ще й власний робочий стаж відповідними документами.


Для того, аби підтвердити робочий стаж, заяву і відповідні документи потрібно подати до територіального органу Пенсійного фонду.

Як підтвердити робочий стаж, якщо компанія була ліквідована?

У випадку, якщо підприємство, де ви працювали, тепер ліквідовано, то трудовий стаж можна встановити на підставі документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Для підтвердження трудового стажу приймаються довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У випадку, коли правонаступника немає, то можуть допомогти такі документи:

  1. документи, які підтверджують факт припинення підприємства, установи, організації в результаті їх ліквідації (у тому числі архівні). Їх можна отримати, звернувшись до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр);
  1. документи, видані архівними установами, зокрема:
  • довідка про заробітну плату;
  • копії документів про проведення атестації робочих місць;
  • копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати.

Як підтвердити робочий стаж, якщо місце роботи розташоване на тимчасово окупованій території?

Якщо підприємство розташоване на тимчасово окупованій території, заявник або його представник можуть також підтвердити робочий стаж за допомогою свідків. Для цього потрібно подати трудову книжку (якщо вона є) та зазначити у заяві дані про свідків. 

Свідків має бути не менше двох та вони повинні підтвердити документами свою роботу з вами на одному підприємстві, в установі, організації або колгоспі. Період їхньої роботи, підтверджений документами, має співпадати з періодом, який ви зазначаєте у своїй заяві.

Пов'язані послуги

Довідка про трудовий та страховий стаж

Пов’язані статті

Як заповнити анкету на отримання пенсії: інструкція
Для кожного виду пенсії є свій перелік документів, необхідних для її оформлення. Розповідаємо, як оформити пенсію.
Як оцифрувати паперову пенсійну справу?
У Пенсійному фонді України запровадили нову систему обслуговування громадян та обробки пенсійних документів.
Мені потрібно перерахувати пенсію. Що робити?
Перерахунок пенсії — одна з найбільш затребуваних послуг серед людей літнього віку.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux