Як отримати гуманітарну допомогу

Гуманітарна допомога українцям

Щодня все більше українців страждають від незаконного російського вторгнення — безліч наших співгромадян втратили домівки, робочі місця, здоров’я та рідних, а економіка зазнає значних викликів. Станом на початок липня 2022 року внаслідок російської агресії 4 млн українців перемістилися в межах країни з одного місця проживання до іншого, тобто набули статусу внутрішньо переміщених осіб. 

Тож не дивно, що сьогодні особливо гострою є тема гуманітарної допомоги: якою вона буває, які категорії населення можуть на неї претендувати, які є обмеження щодо її отримання тощо. 

Гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану.

З метою забезпечення українців гуманітарною допомогою в умовах війни Міністерство соціальної політики України створило створено онлайн-платформу єДопомога. Докладніше про можливості платформи читайте у матеріалі за посиланням. Наразі єДопомога працює за трьома напрямками:

  • грошова допомога від держави;
  • отримання та надання волонтерської допомоги;
  • виплати від міжнародних організацій.

Платформа об'єднує можливості, ресурси держави, бізнесу, громадських організацій, благодійних фондів та волонтерів у наданні гуманітарної допомоги постраждалим від війни, внутрішньо переміщеним особам та людям із вразливих категорій.

Грошова допомога від держави

Хто може отримати грошову допомогу від держави? 

На грошову допомогу від держави наразі можуть претендувати: внутрішньо переміщені особи (2000 грн на кожного дорослого та 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю), власники зруйнованого або пошкодженого майна, роботодавці, які під час війни влаштували на роботу ВПО (6500 грн за кожного такого співробітника). 

Важливо: виплати для ВПО можуть отримати люди, які вимушено покинули домівки, але перебувають в Україні.

Як отримати грошову допомогу від держави для ВПО?

Найпростіший спосіб отримати грошові виплати для ВПО від держави — онлайн. Цим способом можуть скористатись українці з ID-карткою чи біометричним закордонним паспортом у застосунку «Дія». Потрібно лише оновити застосунок, надіслати заявку на отримання статусу ВПО, натиснути на опцію «хочу отримувати грошову допомогу» та вибрати картку єПідтримка для зарахування коштів. Якщо у вас немає такої картки, її можна безкоштовно відкрити онлайн.

Щоб скористатися послугою офлайн, потрібно звернутися до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади. Для отримання грошових виплат від держави вам потрібно мати з собою документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, та інші документи, перелік яких варто уточнити в конкретному ЦНАПі, до якого ви збираєтесь. 

Наразі державою передбачені виплати 2000 грн для дорослих зі статусом ВПО, 3000 грн для людей з інвалідністю та дітей.


Як отримати статус ВПО?

Статус внутрішньо переміщеної особи надається громадянам України, іноземцям або особам без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини.

Докладну інструкцію про те, як отримати статус ВПО, шукайте за посиланням

Детальніше про набуття статусу ВПО та необхідні для його отримання документи шукайте в тексті «Все, що потрібно знати про статус ВПО» за посиланням.

Допомога від благодійників

Як отримати волонтерську допомогу онлайн?

Окрім грошової допомоги від держави, платформа єДопомога дозволяє українцям отримувати гуманітарну негрошову допомогу (продукти харчування, засоби гігієни, ліки, тощо) від благодійників. Для цього потрібно зареєструватися на платформі та оформити електронну заявку, вказавши, якої саме допомоги ви потребуєте. Заявка може містити декілька замовлень одночасно. Після того як благодійник обере вашу заявку, вам надішлють електронний код або зателефонують з контакт-центру.


Як надати гуманітарну допомогу?

Якщо ви маєте бажання та можливість стати благодійником, вам потрібно лише заповнити відповідну форму та вказати, як саме ви би хотіли надавати гуманітарну допомогу (це можна зробити як онлайн, так і з рук в руки). Ви зможете обрати одну чи декілька заявок від людей, які потребують допомоги, та виконати їх дистанційно чи напряму. Обираючи заявку, ви зможете прочитати більше про конкретних людей, які потребують допомоги, чи відфільтрувати заявки відповідно до того, до якої категорії (наприклад, якщо ви хочете допомогти саме учаснику війни, багатодітній родині чи літній людині) належить заявник. 

Гуманітарна допомога від міжнародних організацій

Платформа єДопомога також дозволяє українцям, які постраждали внаслідок російської агресії, отримати фінансову гуманітарну допомогу від міжнародних організацій. 


Хто може отримати фінансову допомогу від міжнародних організацій?

Міжнародні організації, що співпрацюють із платформою єДопомога, надають фінансову допомогу внутрішньо переміщеним особам, які перебувають у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; особам, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України. Пріоритетними є найбільш незахищені верстви населення: люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі матері чи татусі, багатодітні родини, отримувачі допомоги малозабезпеченим сім’ям, зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб.


Як отримати фінансову допомогу від міжнародних організацій онлайн?

Для того, щоб отримати допомогу від міжнародних організацій, потрібно заповнити невелику онлайн-форму на порталі єДопомога. Після цього вашу заявку передадуть у відповідну міжнародну організацію, яка обробляє її відповідно до власних правил. 


Які документи необхідно мати, аби заповнити заявку?

Для подачі заявки на отримання гуманітарної допомоги від міжнародних організацій вам знадобиться така інформація:  

  • ПІБ згідно з ідентифікаційним документом;
  • РНОКПП (ІПН);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • ваш номер телефону;
  • IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).


Статус заявки можна також перевірити онлайн на порталі єДопомога.

Пов’язані статті

Яка фінансова допомога передбачена для ВПО
Великий гід про те, хто може отримати грошову допомогу від держави, як подати заявку на виплати від міжнародних організацій, а також залишити запит на отримання допомоги від волонтерів. Детально розбираємо кожен вид допомоги, якими є умови її отримання та що для цього потрібно.
Як зареєструвати статус ВПО та отримати довідку переселенця. Інструкція
Коротка інструкція про те, як пройти реєстрацію ВПО — в Дії та фізично в ЦНАПі.
Великий гід про статус ВПО
Що передбачає статус ВПО, як його оформити та які документи для цього потрібні, яку фінансову допомогу можна отримати та що робити, якщо вирішили переїхати до іншого регіону або повернутися додому, читайте у нашому гіді.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux