Я чекаю на дитину: що робити під час війни

Безпека дитини і матері — понад усе!

Велику частину внутрішньо переміщених осіб в Україні становлять жінки, серед них і ті, хто чекає на малюка. Пріоритетом для вагітної як до евакуації, так і після, мають залишатися безпека і спокій дитини та її самої. Аби полегшити адаптацію вагітної на новому місці перебування, ми підготували відповіді на питання, які в неї можуть виникнути після вимушеного переїзду.

Як стати на облік у зв’язку з вагітністю

Незалежно від місця реєстрації жінки стати на облік можна у будь-якому медичному закладі, який надає послуги з ведення вагітності. Адреси таких закладів у новому для вас населеному пункті підкаже оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16–77.

Обравши заклад, запишіться на прийом до акушера-гінеколога телефоном або онлайн. Візьміть з собою документ, який посвідчує особу і, якщо можливо, — декларацію із сімейним лікарем. У воєнний час відсутність декларації чи направлення не може бути причиною відмови вагітній у записі. Якщо таке сталося, звертайтесь на гарячу лінію МОЗ за номером 0 (800) 602-019 або до контакт-центру НСЗУ (16–77).

Далі процедура постановки на облік вагітної проходить у звичайному порядку, детальніше про це читайте за посиланням.

Якщо ви звернулися до медичного закладу, який має договір із НСЗУ, то весь пакет послуг із супроводу вагітності є безоплатним.

Що робити, якщо обмінна карта втрачена

Якщо до вимушеного переїзду ви уже перебували на обліку, вам обов’язково видали обмінну карту — документ, у якому фіксуються результати аналізів, тестів, ультразвукових досліджень та описується перебіг вагітності.

Це найважливіший документ майбутньої мами, який потрібно мати з собою під час кожного візиту до лікаря і, звичайно ж, під час пологів.

Важливо: якщо через бойові дії або під час евакуації обмінна карта загубилася, вам не мають права відмовити у постановці на облік або прийманні пологів. Якщо медичний заклад відмовляє у наданні послуг — зверніться до контакт-центру НСЗУ за коротким номером 16–77.

Що зробити перед пологами

Уже з 37-го тижня вагітності майбутня мама має бути готовою до зустрічі з малюком у будь-який момент. Щоб день пологів і деякий час після був спокійним (наскільки це можливо), краще заздалегідь зробити низку справ.

  • Остаточно визначитись із медичним закладом, у якому хочете народжувати. Це не обов’язково має бути заклад, де ви перебуваєте на обліку.
  • Якщо ви плануєте партнерські пологи, попередьте про це обраний медзаклад, а також обов’язково уточніть перелік документів та список речей, які потрібно взяти з собою партнеру (присутнім може бути батько дитини чи будь-хто із родичів, наприклад, мама чи сестра). Партнерські пологи входять до пакету безоплатних послуг.
  • Продумайте і заздалегідь організуйте логістику. Якщо в евакуації поруч із вами немає близьких чи знайомих, домовтесь із сусідами або волонтерами, щоб у час «ікс» доправили вас до пологового. Візьміть контакти представників місцевої територіальної оборони або волонтерів, які мають спецперепустки, — вони допоможуть дістатися пологового під час комендантської години. Також ви можете викликати «швидку» за номером 103.
  • Зберіть свої документи та речі, а також необхідне для малюка. Що варто взяти з собою, читайте тут.
  • Відкрийте банківські рахунки, які знадобляться для отримання допомоги на дитину. Наприклад, якщо ви оберете грошову компенсацію замість «Пакунка малюка», потрібен рахунок у «ПриватБанку». Для отримання державної підтримки при народженні дитини рахунок має бути відкритий у банку, який уклав договір із Міністерством соціальної політики (список банків за посиланням). Для оформлення послуг онлайн знадобиться електронний підпис, процес оформлення якого описує Міністерство цифрової трансформації тут.

Як зареєструвати новонародженого

Перші три місяці війни в Україні онлайн-послуга єМалятко була недоступною. Відповідно, зареєструвати народження дитини та оформити її перші документи можна було лише офлайн — у пологовому будинку (до виписки), найближчому ЦНАПі або відділі ДРАЦС.

З відновленням роботи єМалятка знову з’явився вибір між отриманням послуги онлайн або офлайн. Покроковий алгоритм описується за посиланням.

В обох випадках знадобиться номер медичного висновку або оригінал медичного свідоцтва про народження дитини. 

Медичний висновок — це електронний документ, який є заміною паперового медичного свідоцтва про народження (форма 103/о) та видається лікарем у пологовому. Номер висновку (16 латинських літер та цифр) надсилається матері дитини у смс, також додатково лікар може видати роздруковану інформаційну довідку.

Якщо малюк з’явився на світ поза межами лікарні (наприклад, вдома чи в укритті), медпрацівники, які надавали допомогу при пологах, здійснювали перший медичний огляд дитини або проводили перший огляд породіллі після пологів, можуть видати медичне свідоцтво про народження (форма 103/о).

Якщо немає потрібних для свідоцтва бланків, медпрацівники виписують довідку про народження в довільній формі у двох екземплярах: один із них передається матері, а другий — на зберігання до медзакладу. У період дії воєнного стану ця довідка прирівнюється до медичного свідоцтва про народження та є підставою для реєстрації дитини в ДРАЦСі. З нею ви можете звернутися до найближчого до вас відділення, зробити це потрібно не пізніше одного місяця з дня народження малюка.

Отримати медичне свідоцтво про народження дитини також можна за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров‘я. Для цього потрібно мати з собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність.

Як отримати «Пакунок малюка»

«Пакунок малюка» або «бебі-бокс» — це допомога від держави, яка надається кожній сім’ї, незалежно від отримання інших виплат у зв’язку з народженням дитини. До «пакунку» входять найнеобхідніші речі для мами та малюка, серед яких — дитячий одяг, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, розвивальний килимок та іграшки, засоби для догляду та гігієни.

Є два механізми отримання «пакунка»: видача в натуральному вигляді (безпосередньо «бебі-бокс») або виплата грошової компенсації, розмір якої складає 6 603 грн (станом на 1 липня 2022 року).

«Пакунок» видають у пологовому в перші години після появи малюка на світ. Якщо ж боксу немає у наявності або дитина народилася за межами медичного закладу, забрати його можна в управлінні соціального захисту за вашим місцем перебування. Відповідну заяву потрібно подати не пізніше ніж через 30 календарних днів від дати народження дитини.

Отримати пакунок може мати чи батько дитини, родичі, патронатні вихователі, які безпосередньо доглядатимуть за малюком.

Якщо замість боксу ви обираєте грошову компенсацію, оформити її можна:

  • онлайн, скориставшись послугою єМалятко (посилання для заповнення заявки);
  • або офлайн, звернувшись за місцем перебування до ЦНАПу або виконавчого органу сільської, селищної ради.

Для цього заявник особисто подає такі документи:

  1. заяву (форма для заповнення заяви);
  2. копію медичного свідоцтва про народження дитини або документа, що підтверджує факт її народження в закладі охорони здоров’я чи поза ним (якщо немає свідоцтва);
  3. довідку з пологового про неотримання «Пакунка» (якщо дитина народилася в пологовому) або копію документа, що підтверджує факт народження малюка поза межами медзакладу.

Кошти буде перераховано на рахунок заявника у «ПриватБанку», виплата на картки інших банків не передбачена. Під час воєнного стану (плюс один місяць після його завершення або скасування) використовувати грошову компенсацію за «бебі-бокс» можна на будь-які потреби.

Яку ще допомогу можна отримати

Кожній сім’ї при народженні дитини держава надає соціальну допомогу, розмір якої становить 41 280 грн (станом на 1 липня 2022 року): 10 320 грн виплачуються одноразово, решта суми — по 860 грн щомісяця протягом трьох років. Як оформити — розповідаємо тут.

Процедура отримання «декретних» виплат не змінилася, окрім як місцями зазнала спрощення. Тепер відкрити листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами під час воєнного стану можна дистанційно, без особистого прийому лікарем вагітної. 

Якщо ви перебували на обліку до евакуації, то можете зв’язатися зі своїм лікарем онлайн і попросити його оформити відповідний документ. Якщо зв’язатися з лікарем не виходить, а після вимушеного переїзду ви ще не встигли стати на облік, можна звернутися до будь-якого лікаря, уповноваженого вести вагітність та формувати листки непрацездатності. У цьому випадку маєте надати будь-які документи, які підтверджують вагітність (наприклад, довідку або виписку з останнього огляду).

Листок непрацездатності є підставою для отримання виплат у зв’язку з народженням дитини. Якщо жінка працює офіційно, то має надати листок непрацездатності роботодавцю, який на його основі подасть заяву-розрахунок до Фонду соціального страхування. У цьому процесі теж відбулося деяке спрощення. Якщо ви втратили зв’язок зі своїм роботодавцем, то можете самостійно звернутись до найзручнішого вам відділення Фонду (адреси працюючих відділень у регіонах).

Детальніше про оформлення та отримання декретних виплат читайте в нашому великому гіді: «Усе, що потрібно знати про декретну відпустку».

Пов'язані послуги

єМалятко

Пов’язані статті

Як стати на облік, коли ти вагітна
Розповідаємо, з чого починати та на що звернути увагу.
Як отримати державну допомогу при народженні дитини?
Державна допомога при народженні дитини — це соціальна виплата, яку надає держава одному з батьків або опікунові малюка.
Як підготуватись до пологового
Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux