Мене не беруть на роботу без досвіду. Як його отримати?

Про що ця стаття?

Під час пошуку першої роботи, багато молодих людей стикаються з парадоксальною проблемою: роботодавці готові брати на роботу молодих людей, але вимагають від них попереднього досвіду. Логічне питання — де ж узяти цей досвід людині, яка щойно закінчила університет і мінімум 4 роки свого життя присвятила профільному навчанню?

Та насправді, у цієї проблеми є цілком реальне вирішення. Нижче ми зібрали дієві поради, які допоможуть студентам отримати необхідний досвід без шкоди для навчання.

Стажування

Одна з головних можливостей для молодих людей — пройти стажування у бажаній компанії. Це допоможе не тільки набратися нових знань, а ще й дасть цілком конкретне уявлення, як саме відбувається робота на певній посаді. Крім того, стажуватися подекуди можна в кількох місцях одночасно, і не лише за основним напрямком освіти. 

У деяких компаніях молодим людям пропонують оплачуване стажування — усе залежить від вакансії та обов’язків стажиста. Крім того, стажування — це цілком реальний варіант, аби в майбутньому отримати роботу в компанії, де проходить практика. Звісно, якщо людина добре покаже себе під час стажування. Фахівці радять: аби стажування пройшло успішно, варто бути максимально відкритим до нових знань і досвіду. 

«Записуйте все, цікавтеся, ставте запитання і намагайтеся бути корисними. Якщо людина пробує себе у різних стажуваннях, щоб набути нових знань, це завжди плюс. Але зверніть увагу: якщо стажування, після яких ви відмовилися або вам відмовили у наймі на роботу — ваш єдиний досвід роботи, то будьте готові обґрунтувати майбутнім працедавцям, чому ваше стажування не закінчувалося наймом», — каже Олександра Лєтова, керівниця відділу маркетингу Сайту пошуку роботи Work.ua.

В Україні також часто проводяться державні програми стажувань для людей, які хочуть спробувати сили в регіональних органах влади, а також уже 27 років діє Програма стажувань молоді в Апараті Верховної Ради України. Програма проводиться щорічно, а відбір кандидатів відбувається у жовтні-грудні.

Волонтерство

По-перше, волонтерство демонструє активну позицію людини та її готовність долучитися до цікавого проєкту навіть на безоплатних засадах. По-друге, це важливий досвід проєктного менеджменту, роботи в команді та знайомства з великою кількістю професіоналів, про який обов’язково потрібно вказувати в резюме. 

Чим більше волонтерська робота відповідатиме бажаній посаді — тим краще. Головне — вказати, яких умінь та навичок людина набула під час своєї добровільної праці та як саме зможе впровадити їх в основній спеціальності. 

Часто оголошення про набір волонтерів можна знайти у соціальних мережах різних громадських та благодійних організацій, а також на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України

Неважливо, будуть це великі чи малі волонтерські проєкти, адже будь-який з них зможе розкрити сильні сторони кандидата. Якщо людина доглядає за тваринами у місцевому притулку — це показує її відповідальність та стресостійкість. Якщо ж кандидат був координатором на музичному фестивалі, це неабияк розкриє його організаторські здібності та творчий потенціал. Загалом, будь-який волонтерський проєкт — це і є той самий необхідний досвід, якого бракує молодим людям під час пошуків першої роботи.

Підробіток і неповна зайнятість

Багато молодих людей в Україні, як і в усьому світі, починають шукати першу роботу ще у студентські роки. Тому аби отримати перший досвід роботи без шкоди для навчання, можна влаштуватися на роботу з неповною зайнятістю, або знайти роботодавця, який готовий взяти до себе студента і розуміє, що кандидат буде поєднувати роботу з освітою. 

У Державному центрі зайнятості є ціла низка вакансій для молодих людей з різних регіонів України, які прагнуть знайти першу роботу і не мають досвіду. Крім того, будь-яка практика чи фріланс заслуговують на місце в резюме, адже зможуть проілюструвати здобуті навички та особисті якості кандидата. 

Фахівці з Державного центру зайнятості також запевняють, що молодим людям не варто турбуватися про те, що у їхні    й трудовій книжці спершу буде багато записів з різних місць роботи. Змінювати спеціальності та пробувати себе в різних сферах — нормально для людини на початку кар’єрного шляху. І роботодавці це теж прекрасно розуміють.

Самостійні проєкти

Якщо ж людина змогла організувати власний проєкт — це точно має бути в резюме, а роботодавці неодмінно звернуть на це увагу. Навіть якщо цей проєкт не був комерційним і стосувався, наприклад, тільки студентських активностей.

Слід докладно описати в резюме, про що був проєкт і яких цілей вдалося досягти. Так людина зможе проявити свої здібності і показати, як її вміння та навички вже застосовувалися на практиці.

Самоосвіта

Роботодавці завжди цінують людей, які готові вивчати щось нове. Якщо кандидат заздалегідь пройшов профільний курс або тренінг, вивчив щось поза стандартною програмою — це може стати вагомим плюсом під час його працевлаштування. 

Так людина зможе набути конкретних теоретичних знань про майбутню роботу і отримати хоча би перший поверхневий досвід. Крім того, подібне навчання стане сигналом для майбутнього працедавця, що потенційний працівник відкритий до нового і готовий розвиватись.


Головне пам’ятати, що ніхто одразу не народжується з необхідним досвідом роботи. Кожна людина набуває знань та отримує бажану посаду, якщо докладає до цього максимум своїх зусиль.

Пов'язані послуги

Допомога по безробіттю

Пов’язані статті

Види зайнятості: фриланс, ФОП або офіційне працевлаштування — що обрати?
Для тих, хто не хоче бути найманим працівником й віддає перевагу роботі на себе, може підійти фриланс або робота як ФОП.
Усе, що потрібно знати про стажування
Стажування — це чудовий інструмент, який допомагає студентам і людям, що шукають роботу, набути необхідного практичного досвіду.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux