Чек-ліст: повний список щеплень, які потрібні дитині до 7 років

Які щеплення є обов’язковими для дітей?

Кожна країна створює власний календар імунізації, враховуючи епідеміологічну ситуацію.  Якщо ризик спалаху певної хвороби в країні невисокий, від неї можуть щеплювати лише окремі групи ризику. Національний календар профілактичних щеплень, затверджений МОЗ України, передбачає безоплатну вакцинацію дітей від 10 інфекційних захворювань: 

  • кашлюка, 
  • дифтерії, 
  • правця,
  • кору,
  • паротиту, 
  • краснухи, 
  • туберкульозу, 
  • гемофільної інфекції типу b (ХІБ-інфекції),
  • гепатиту В, 
  • поліомієліту.


Ці хвороби є надзвичайно небезпечними — відповідно до даних ЮНІСЕФ, профілактична вакцинація щороку запобігає 2–3 млн смертей у світі. Усі вакцини, якими проводяться щеплення в Україні, є схваленими міжнародними організаціями та використовуються у більшості країн світу. Вакцини зі списку національного календаря профілактичних щеплень закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), тож побоювання про «підроблені вакцини» чи їх неправильне зберігання є безпідставними. 

Окрім обов’язкових щеплень є також рекомендовані. Вони поки не входять в обов’язковий перелік, але за нагоди їх варто зробити. Ці вакцини можна придбати за власний кошт в аптеці та взяти з собою до поліклініки або придбати у приватній клініці. До них належать щеплення від:

  • ротавірусної інфекції, 
  • вітряної віспи,
  • пневмококової інфекції,
  • гепатиту А,
  • грипу.


Детальніше про механізм дії, розробку та склад вакцин можна дізнатися на сайті vaccination.org.ua чи на сторінках Unicef Україна в соціальних мережах.

Графік перших щеплень дитини

У пологовому

Протягом першої доби життя дитина отримує щеплення від гепатиту В. Чому його роблять так рано? Річ у тім, що ця хвороба є найбільш небезпечною саме для малят віком до року, а мати може не здогадуватися про те, що є інфікованою. Якщо дитина заражається гепатитом В протягом першого року життя, є 90 % вірогідності, що гепатит В стане для неї хронічною та невиліковною хворобою. Щеплення від гепатиту є надзвичайно ефективним — воно запобігає інфекції на 96 %. Що раніше дитина отримує імунізацію, то менший ризик захворіти.

Протягом перших днів життя

Протягом перших 3–5 діб життя малят також щеплюють від туберкульозу. Це щеплення називається БЦЖ, і воно вводиться під шкіру. При виготовленні вакцини БЦЖ використовується штам ослабленої живої туберкульозної палички, яка вже не може заразити організм, зате її достатньо, аби виробити стійкий імунітет до цієї хвороби. Щеплення від туберкульозу, як і від гепатиту В, роблять у пологовому.

Під час планових візитів до педіатра, в якого задекларована дитина

Протягом подальших візитів до педіатра чи сімейного лікаря, в якого задекларована дитина, малюку робитимуть планові щеплення. На них не потрібно додатково записуватися, але під час запису до лікаря радимо уточнити, чи є вакцини у наявності. Якщо вам відмовляють у щепленні, аргументуючи це тим, що вакцини немає у наявності, варто подзвонити на гарячу лінію МОЗ за номером 0800 801 333.

У 2 місяці

Наступні щеплення проводяться у віці двох місяців: саме тоді під час планового візиту до педіатра дитина отримує захист від дифтерії та правця, кашлюка, поліомієліту і ХІБ-інфекції та другу дозу щеплення від гепатиту В. Імунізація від цих хвороб може також проводитися за допомогою комбінованого препарату, до якого входять усі шість компонентів. Такі вакцини потрібно купувати за власний рахунок, але вони дозволяють скоротити кількість візитів до лікаря та зробити дитині лише одне швидке щеплення. Приклади подібних вакцин: «Інфанрикс Гекса» чи «Гексаксим». Утім, вакцини, які держава надає безоплатно, надають не менш ефективний захист від цих хвороб. 

Якщо ви плануєте зробити дитині щеплення від ротавірусу (його не закуповують за державні кошти), його можна робити з шести тижнів. Майте на увазі, що з ним не варто гаяти часу — необхідно зробити дві дози, поки малюку не виповнилося 24 тижні. З шести тижнів також можна зробити рекомендоване щеплення від пневмококової та менінгококової інфекцій. 

У 4 місяці

У віці чотирьох місяців дитина отримує другу порцію захисту від дифтерії та правцю, кашлюка, поліомієліту та ХІБ-інфекції. Щоб зменшити кількість необхідних щеплень, можна використати комбінований препарат, який міститиме всі п’ять необхідних компонентів. Щодо того, яка вакцина є у наявності, радимо дізнатися у вашого сімейного лікаря чи педіатра.

У 6 місяців

Після шести місяців дітям можна зробити щеплення від грипу. Коли щеплення від цієї хвороби роблять уперше, необхідно зробити дві дози. Після цього від грипу варто щеплюватися щоосені. 

У 9 місяців

З дев’яти місяців можна за власний кошт зробити щеплення від вітряної віспи. 

У 12 місяців

У 12 місяців дитина отримує першу дозу вакцини від кору, паротиту та краснухи (саме тому цю вакцину називають КПК), а також третю ревакцинацію від ХІБ-інфекції. До рекомендованих щеплень для дітей цього віку належить вакцина від гепатиту А.

У 18 місяців

Наступна імунізація відбувається вже під час візиту до педіатра у віці 18 місяців. Тоді дитина отримує бустерні дози вакцин від дифтерії та правцю, кашлюка та поліомієліту. Після цього дитина захищена від усіх найбільш небезпечних хвороб — до шестирічного віку потрібно лише своєчасно щеплюватися від грипу. 

Щеплення перед першим класом

Коли дитині виповнюється шість років і вона готується йти у перший клас, наступає час обов’язкової ревакцинації від кору, паротиту та краснухи, дифтерії та правця, а також від поліомієліту. 

Де можна дізнатися більше про щеплення?

З усіма питаннями варто звернутися до свого лікаря — сімейного або педіатра, з яким ви підписали декларацію. Перед кожною вакцинацією він розповість про дію кожної конкретної вакцини, можливі реакції організму і що робити, якщо у дитини після щеплення підніметься температура чи болітиме місце уколу. Варто пам’ятати, що серйозні реакції на введення вакцини (як, наприклад, анафілактичний шок) відбуваються миттєво після щеплення та є надзвичайно рідкісними. Оскільки зазвичай вони проявляються приблизно протягом 15 хвилин після введення вакцини, лікар попросить вас залишитися у кабінеті протягом цього часу, аби переконатися, що реакції немає.

Пам’ятайте, що жодна міжнародна організація чи нормативний документ МОЗ не рекомендує проходити якісь обстеження перед профілактичними щепленнями, окрім стандартного огляду лікаря. Якщо у вас є хронічні хвороби, уточніть у лікаря щодо можливих протипоказань, але експерти Unicef наголошують, що більшість хронічних захворювань не є протипоказаннями до вакцинації. Більше того — діти з хронічними хворобами ще більше потребують захисту, який надають щеплення

Якщо до цього віку з якихось причин були пропущені обов’язкові щеплення, необхідно звернутися до педіатра, який допоможе розробити індивідуальний графік. Із цим не варто зволікати, адже в Україні є постійний ризик спалаху таких небезпечних хвороб, як кір та поліомієліт. Наразі рівень вакцинації від дифтерії, правця та коклюшу, від гепатиту В та поліомієліту в Україні є нижчим за 55 %.

Пов'язані послуги

Декларація з сімейним лікарем

Здоров'я мами та дитини


Пов’язані статті

Чек-ліст: 10 речей, які потрібно придбати до народження дитини
Одна з найважливіших задач батьків на етапі вагітності — підготувати дім до появи малюка та забезпечити його всім необхідним.
Як підготуватись до пологового
Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь.
Гінеколог, акушер та педіатр: як вибрати лікарів під час та після вагітності
Розповідаємо, з якими медичними фахівцями ви будете найчастіше контактувати в цей час, і як обрати лікарів.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux