7 речей, про які не замислюються молоді батьки, хоча варто

7 речей, про які варто замислитись молодим батькам

Батьківство сповнене сюрпризів та нових викликів. Аби спростити життя молодих батьків, ми зібрали декілька важливих моментів, на які варто звернути увагу, якщо вони поки не спали вам на думку.

1. Безпека у домі

Варто потурбуватися про те, щоб дитина не могла травмуватися об меблі, електроприбори, двері чи інші потенційно небезпечні поверхні. Для цього у магазинах є чимало «запобіжників», які клеяться на гострі кути, підпирають двері чи надійно замикають шухляди. Окремо варто потурбуватися про розетки та дроти, за які можна стягнути техніку зі стола чи полиць. 

Думаєте, що малеча не дотягнеться до речей, які стоять на шафках, столах чи кухонних поверхнях? Не варто недооцінювати темпи росту дитини і її жагу досліджень. Радимо подумати, куди подіти усі книжки, сувеніри чи інші важливі для вас предмети, які стоять нижче рівня вашого пояса.

Бейбі-пруфінг можна починати протягом перших місяців після народження, коли дитина ще не зможе самостійно досягати речей. Але пам’ятайте, що діти швидко розвиваються, тому дуже легко пропустити момент, коли вчорашній безпорадний малюк уже тягнеться до розетки.

2. Рекомендовані щеплення

Вакцинація — один із найважливіших елементів захисту здоров’я дитини одразу після народження. За даними ВООЗ, щороку вона рятує від 2 до 3 мільйонів малюків від смертельних вірусів та бактерій.

Українським законодавством передбачені 10 обов’язкових профілактичних щеплень: 

  • від кашлюка, 
  • дифтерії, 
  • правця, 
  • кору, 
  • паротиту, 
  • краснухи, 
  • туберкульозу, 
  • ХІБ-інфекцій, 
  • поліомієліту, 
  • гепатиту Б.


Усі вони включені у Національний календар профілактичних щеплень та є безкоштовними.

Також існує список рекомендованих щеплень, які українське МОЗ рекомендує робити, але, на жаль, їхня закупівля не фінансується державою, а отже батькам необхідно придбати їх самостійно. Це можна зробити в аптеці або під час щеплення у приватній клініці (наявність вакцини потрібно уточнювати додатково).

До рекомендованих належать щеплення від ротавірусної інфекції (найпоширеніша вакцина — «Ротарікс»), вітряної віспи («Варілрикс»), пневмококової інфекції («Превенар 13» і «Синфлорикс»), гепатиту А («Хаврикс» або «Твінрикс»), менінгококової інфекції («Менактра»), грипу («Ваксігрип») та папіломавірусної інфекції («Церварикс»).

Обов’язково проконсультуйтеся з педіатром щодо включення рекомендованих щеплень у календар вакцинації. Повний графік вакцинації читайте за посиланням

3. Безпечний сон

Ще до народження дитини потрібно потурбуватися про безпеку дитини під час сну. За рекомендаціями ВООЗ та Американської академії педіатрії, з народження дитина має спати лише на спині, оскільки це суттєво знижує ризик СРСД (синдрому раптової смерті дитини).

У ліжечку має бути лише щільно припасований до стінок матрац, на який можна вдягнути простирадло на резинці, що не дасть йому закрутитися навколо дитини. У ліжку не має бути жодних іграшок, простирадел, подушок, які дитина може накинути собі на голову чи які потенційно можуть призвести до задушення (якщо дитина притиснеться до них носом). Також із цих же причин не варто користуватися декоративними бортиками — вони блокують вільний потік повітря.

У разі, якщо дитину потрібно додатково утеплити, можна використовувати спальні мішки, які шиються спеціально для таких випадків.

4. Прикорм

У перші місяці дитина харчується лише молоком матері (або спеціальними сумішами для відповідного віку). У цей час не потрібно допоювати, догодовувати малюка чи вводити у його раціон додаткові продукти, окрім як за приписом лікаря. Також не варто звертати увагу на рекламні матеріали виробників дитячого харчування, які вказують можливість годування певними продуктами з 4 місяців.

Але щойно у дитини зникне виштовхувальний рефлекс (коли дитина автоматично виштовхує язиком будь-що, що потрапляє у рот) і з’явиться інтерес до дослідження їжі, яку їдять батьки, можна починати вводити у її раціон звичні для нас продукти.

Існує два способи це зробити — починати з пюре чи одразу привчати до твердої їжі. Обидва варіанти мають плюси та мінуси, тому перед початком прикорму краще проконсультуватися з педіатром.


Починати підготовку до прикорму варто завчасно — вибрати методику, проконсультуватися, приготуватися до потенційних ризиків і купити необхідні речі. Йдеться перш за все про стільчик для годування, слинявчик, дитячу тарілку (рекомендуємо брати з присосками, щоб дитина її не перевертала) і чашку (з моменту початку прикорму можна давати дитині воду). Будьте готові до капризів.

5. Послуги муніципальної няні

Якщо обидвоє батьків офіційно працевлаштовані, вони можуть отримувати від держави відшкодування за послуги муніципальної няні, яка доглядає за дитиною віком до трьох років. Зверніть увагу, мова саме про муніципальну няню — підприємця або юридичну особу, яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір. Іншими словами, ви можете найняти людину, в якої є ФОП з відповідним КВЕДом, доглядати за вашою дитиною, і отримувати від держави відшкодування за її послуги.

До речі, бабуся або дідусь дитини чи інша близька людина також можуть бути муніципальною нянею. Треба лише зареєструватися фізичною особою — підприємцем або заснувати юридичну особу, яка надаватиме послугу догляду за дітьми до 3-х років.

6. Садочок

Можливо, ви бачили жарти про те, що навіть якщо ви не плануєте мати дітей, варто записатися у дитсадок завчасно. На жаль, це дійсно так. Не баріться з записом малюка в електронну чергу, попередньо вивчивши найближчі дитячі садочки та обравши ті, які підходять. 

Оскільки для процедури необхідне свідоцтво про народження, зареєструвати малюка в системі ще до народження не вийде. Але щойно отримаєте документ,  можна ставати в електронну чергу на сайті місцевого органу управління освітою. Щоб дізнатися, які документи для цього потрібні, прочитайте наш матеріал. Врахуйте, що можна стати у чергу відразу в декілька садочків у будь-якому районі міста. Перевагу в списку отримають діти з місцевою пропискою, але не має значення, в якому саме районі ви мешкаєте.


Ця процедура стосується лише державних садків — у приватних закладах своя процедура, яку варто уточнювати індивідуально.

7. Фінансова допомога від держави

Соціальну допомогу при народженні дитини можна отримати онлайн — це входить до переліку послуг комплексу єМалятко. Аби отримати всі ці послуги, потрібно оформити електронну заяву на Порталі Дія. Внесіть у заяву дані про батьків і дитину, номер медичного висновку та оберіть послуги, які хочете отримати. У електронній заяві потрібно вказати номер медичного висновку про народження. Розмір допомоги становить 41 280 грн: 10 320 грн виплачуються одноразово, решта суми — по 860 грн щомісяця протягом трьох років. 

Для отримання фінансової допомоги від держави необхідно мати рахунок в одному з банків, через які здійснюються соціальні виплати. Ознайомтеся зі списком цих банків тут.

Пов'язані послуги

Здоров'я мами та дитини

Відпустка по догляду за дитиною

Перші документи дитини

єМалятко

Муніципальна няня

Пов’язані статті

Чек-ліст: 10 речей, які потрібно придбати до народження дитини
Одна з найважливіших задач батьків на етапі вагітності — підготувати дім до появи малюка та забезпечити його всім необхідним.
Чек-ліст: повний список щеплень, які потрібні дитині до 7 років
Національний календар профілактичних щеплень, затверджений МОЗ України, передбачає безоплатну вакцинацію дітей від 10 інфекційних захворювань.
Усі документи, які потрібні молодим батькам
Ми зібрали коротку шпаргалку — список усіх документів, які треба буде зібрати на різних етапах батьківства.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux