Як влаштований проєкт «Прихисток» та чим він може допомогти

Я шукаю тимчасове житло. Чим допоможе проєкт «Прихисток»?

З початком повномасштабного вторгнення Росії близько 800 тисяч українців втратили житло. А мільйони людей стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та вимушені шукати тимчасове місце проживання. 

Якщо ви входите в їхнє число та шукаєте помешкання в іншому місті, допомогти в цьому може проєкт «Прихисток». Він також буде корисним людям, які хочуть прихистити ВПО у своїй квартирі, домі тощо. 

Що таке «Прихисток»?

«Прихисток» — державний волонтерський проєкт, який допомагає зʼєднати тих, хто шукає помешкання з тими, хто готовий його надати. Скористатися платформою може будь-хто, платити за це також не потрібно. 

Що саме я можу робити завдяки «Прихистку»? 

У сайта дві основні функції:

  1. Ви можете знайти доступне безплатне житло в різних регіонах України, господарі якого готові розмістити внутрішньо переміщених осіб. 
  2. Ви можете запропонувати власне житло для розміщення.


Я хочу знайти житло

Для цього потрібно перейти на сторінку пошуку оголошень, та обрати відповідні фільтри:

  • регіон пошуку,
  • кількість осіб, що буде проживати,
  • хто саме буде проживати (жінки, діти, люди похилого віку і т.д.).


Зверніть увагу, що господарі помешкань самі встановлюють правила та обмеження щодо тих, кого вони готові прийняти. Ця інформація міститься у кожному оголошенні. Також в описі є інші деталі про умови проживання, тип розміщення, терміни і т.д. 

На головній сторінці сайту ви також знайдете інформацію про кількість вільних місць у зареєстрованих помешканнях різних областей України. Це допоможе спланувати переїзд. 

Я хочу запропонувати житло

Розмістити оголошення можна онлайн. Для цього потрібно виконати кілька простих кроків: 

  1. Створити акаунт на сайті та увійти в нього;
  2. Підтвердити номер телефону за допомогою СМС;
  3. Опублікувати пропозицію на сайті.


Шукачі, які знайдуть ваше оголошення, зможуть з вами звʼязатися та обговорити усі деталі. 

Не варто забувати і про безпеку. Платформа не несе відповідальності за людей, які зареєструвалися на сайті. Тож перш ніж давати адресу свого проживання та заселяти когось, варто перевірити документи кожної особи та дізнатися про них більше.

Як отримати грошову допомогу від держави за розміщення ВПО?

Кожен, хто розміщує в своєму житлі ВПО, має право отримати грошову компенсацію від держави — це передбачено постановою КМУ від 22 березня 2022 року. На сайті «Прихистку» є калькулятор, який допоможе порахувати грошову компенсацію. 

Але для цього потрібно подати відповідну заяву в органи місцевого самоврядування (ОМС). Це можуть зробити громадяни України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень і безоплатно розміщують в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб. Якщо ВПО вже проживають у вас, реєстрація на сайті «Прихистку» не потрібна — просто зверніться у 


Для подачі заяви потрібно зробити наступне: 

  1. Зареєструвати житло на «Прихистку»;
  2. Не пізніше наступного дня після розміщення ВПО подати заяву до органів місцевого самоврядування (виконавчого комітету), вказавши ім’я та по-батькові кожної з розміщених осіб та додати копії документів, що посвідчують їх особи. Завантажити бланк заяви можна за посиланням;
  3. У день припинення розміщення внутрішньо переміщеної особи або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку проживаючих осіб;
  4. Звернутись до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення для отримання грошової допомоги;
  5. Отримати виплату у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами.

Чи можна подати заяву на отримання допомоги онлайн?

Заява подається лише фізично. Власник (або особа за нотаріальною довіреністю) має звернутися із заявою до виконавчого комітету сільської селищної міської ради, та передати деталі про ВПО, яких приймає. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux