Як шукати роботу за кордоном в умовах війни

З чого почати?

Якщо ви довго перебуваєте за кордоном або в іншому місті України, рано чи пізно постає питання пошуку роботи. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україні у країнах Європи побільшало сервісів та сайтів, якими українці можуть скористатися для пошуку роботи. З чого почати?

Перевірка правила працевлаштування у країні, в якій знаходитеся

Європейська комісія створила англомовний сайт, на якому можна перевірити актуальні правила для шукачів роботи. Зверніть увагу, що правила час від часу змінюються, тож важливо перевірити актуальні умови перед пошуками. До того ж, правила відрізняються в залежності від країни. Наприклад, для влаштування на роботу в Австрії знадобляться спеціальні форми U1 та U2, тоді як, скажімо, в Бельгії такі форми не потрібні.

Переходьте на сайт за посиланням вище, обирайте потрібну країну, а потім — розділ, який вас цікавить. Список усіх необхідних документів та процедур для працевлаштування ви знайдете у розділі «Checklist for before and after you arrive in a new country».

Пошуки постійної роботи

Далі потрібно визначитися, яку саме роботу ви шукаєте. І мова не лише про професію, а і про вид зайнятості. Якщо мова про постійну роботу в офісі (або на іншому робочому місці), слід перевірити локальні сервіси та державні маркетплейси вакансій. 

У кожній країні ЄС процедури відрізняються. На спеціальній сторінці, створеній Work.ua, ви можете дізнатися веб-адреси служб зайнятості та інші сайти, що допомагають з пошуками шукачам з-за кордону. У країнах, де українців найбільше, таких сервісів також більше. 

Наприклад, у Польщі ви можете перевірити наступні джерела: 

  1. Найближчі бюро зайнятості.

  2. Мобільний застосунок ePraca.

  3. Центральна база даних вакансій.

  4. Вакансії для українців.

  5. Сайт з пошуку роботи у Польщі.

  6. Praca w Polsce — портал Уряду Польщі для українців.

Втім, це не єдине джерело пошуку вакансій. Наприклад, на сайті UA Talents можна знайти 15 000+ прямих вакансій від роботодавців з країн ЕС та світу, які готові наймати українців. Схожим чином працює сайт jobs4ukr, до того ж, тут часто можна знайти академічні, наукові та мистецькі вакансії. Також радимо перевірити сторінку Help Ukrainians від агрегатора вакансій Jooble. 

Пошуки віддаленої роботи

Якщо ви поки не готові ходити на постійну роботу, завжди можна почати з пошуку віддалених вакансій. Тим більше, що корисних сервісів для цього сьогодні існує як ніколи багато. 

Наприклад, проєкт Happy Monday створив спеціальну сторінку, на якій збирає вакансії для українців, що працюють віддалено в умовах війни. На сайті можна знайти як закордонні пропозиції, так і вакансії українських компаній, які готові до дистанційної праці. 

Сайт Hire for Ukraine працює за іншим регламентом. Тут ви можете створити власний профіль та обрати вміння, якими володієте. Компанії-партнери та рекрутери звʼяжуться з вами, якщо матимуть відповідну пропозицію. 

Також не варто забувати й про міжнародні сервіси, заточені на пошуки дистанційної роботи. Такі вакансії ви можете пошукати на сайтах Flexjobs або remote.co, якщо знаєте англійську. 

Якщо знань мови поки недостатньо, зараз існує багато курсів та онлайн-уроків, які пропонують українцям безкоштовно або з суттєвою знижкою. Такі ви зможете знайти у тематичних телеграм-каналах (наприклад, goodjob). До того ж, там також часто публікують актуальні вакансії. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux