Як перемогти стрес? Прості стратегії допомоги у серії анімаційних відеороликів

Відео, які допоможуть розібратись, що таке стрес та як із ним справлятися

Повномасштабне вторгнення Росії має руйнівний вплив на ментальне здоров’я українців. Життя у постійній небезпеці виснажує психіку й нам все важче залишатися стійкими до нових викликів. Але ми можемо допомогти організму впоратися, якщо розумітимемо свої почуття та реакції.


Цикл із 8 анімаційних відеороликів пояснює, як ми реагуємо на стрес та як його подолати. Над епізодами працювала потужна творча команда:

  • художник-мультиплікатор, режисер Сашко Даниленко;
  • сценарист і письменник, амбасадор Всеукраїнської програми ментального здоров'я Марк Лівін;
  • аніматорка та ілюстраторка Марина Веремеєнко;
  • диктор, актор театру, кіно та дубляжу Дмитро Гаврилов.


Всі серії мають субтитрування та переклад українською жестовою мовою, наданий ГО «Всеукраїнська асоціація перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю».

1. Що таке стрес і навіщо він потрібен


Стрес у короткочасній перспективі мобілізує. Тіло та психіка на якийсь час стають знеболеними, а увага — зосередженою.


Але війна ставить перед нами чимало завдань, які неможливо вирішити в моменті. Намагаючись зазирнути у майбутнє, людина створює тривожний фон у своєму житті. Сили вичерпуються, тиск на психіку посилюється. Цей ролик розказує, як не потрапити в пастку катастрофічного мислення.

2. Як ми реагуємо на виклики та стрес


Втрата дому чи рідних, постійні переїзди та розлуки — це величезний стрес для психіки. Реагуючи на нього, людина зазвичай використовує одну з 3 реакцій: бий, біжи або завмирай. Як виникають ці реакції та чи можна їх змінити?

3. Як стрес впливає на організм


Бути тривалий час у сильному стресі — це майже те саме, що пробігти марафон. Але у марафоні після фінішу можна розслабитися, а під дією сильного стресу зробити це майже неможливо.


Тривале перебування у стані стресу негативно впливає на якість життя: людина може втратити апетит та сон, відчувати клубок у горлі, мати проблеми з диханням та розлади шлунку.

4. Чому не можна тримати емоції в собі


У часи війни стримування почуттів здається єдиним способом витримати все, що відбувається. Але це може призвести до розвитку хронічних захворювань та проблем, пов'язаних із ментальним здоров'ям. Якщо вам погано, дозвольте собі переживати різні емоції: побути слабким, розгубленим, засмученим, не зібраним тощо. Адже це — невід'ємна частина нашого життя.

5. Як зрозуміти, що мені потрібна допомога


Проблеми зі сном та апетитом, нестабільний емоційний стан, нав’язливі думки про травматичну подію — це перші симптоми того, що ви перебуваєте під дією тривалого стресу. Не ігноруйте свій біль, висловіть свої почуття у безпечних умовах. А якщо відчуваєте, що не справляєтеся самостійно, обов’язково зверніться по допомогу до спеціалістів.

6. Як підтримати себе: практика вдячності


Коли ми дякуємо, то переживаємо спектр різних позитивних почуттів. Те ж саме відбувається, коли ми приймаємо вдячність від інших людей. Навіть у момент небезпеки, дякувати — це ніби  впустити трохи сонячного світла у бомбосховище. Шостий ролик у переліку розказує саме про це.

7. Як підтримати людину в стресі: 2 простих кроки


Увага та піклування — це те, що ніколи не втратить своєї цінності, а інколи може стати ресурсом для вас та тих, хто поруч. Запитайте у людини, що вона відчуває та запропонуйте реальну допомогу. Зробити чашку чаю, послухати її чи пригостити теплою їжею — це маленькі кроки, які подарують людині відчуття підтримки.

8. Як залишатися психічно здоровими в умовах стресу


Не забувайте про повноцінне харчування, сон, спілкування. Пийте воду і намагайтеся тримати спину рівно. Це прості речі, які ми ігноруємо, але з них дійсно починається наше здоров’я.


Відеоролики створено громадською організацією «Безбар'єрність» спільно з Міністерством охорони здоров'я України за підтримки ВООЗ у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Епізоди базуються на матеріалах ВООЗ, зокрема, ілюстрованому керівництву «Важливі навички в періоди стресу» та посібнику «Базові навички турботи про себе та інших».




Матеріал підготовлено у межах комунікаційної кампанії «Ти як?».

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською, реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Зміст матеріалів кампанії є винятковою відповідальністю ГО «Безбар’єрність» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux