Як дитині продовжити навчання після переїзду

Про що розповідає стаття?

Через війну багатьом дітям довелося виїхати з рідних міст — і змінити не лише місце навчання, але й звичне оточення. Для швидшої адаптації та ефективної інтеграції у новій громаді працюють різноманітні програми і платформи, в межах яких можна не лише продовжити навчання за шкільною програмою та надолужити пропущене, але й отримати психологічну підтримку, розвивати креативність та отримати нові знайомства. Крім того, не варто забувати і про літні табори, в яких можна трохи відпочити та відновитися.

Навчальні програми і платформи для дітей

Наразі фінального рішення щодо майбутнього навчального процесу у школах немає. Адже найголовніше — це гарантування безпеки під час навчання. Тож велику увагу приділяють облаштуванню укриттів та розробці інструкцій на випадок повітряних тривог. Однак найімовірніше навчання буде змішаним — як з офлайновими, так і дистанційними уроками, досвід яких дала пандемія коронавірусу. 

Важливо: діти-переселенці мають право на першочергове зарахування до навчальних закладів за новим місцем проживання.

Однак під час літніх канікул також можна підтягнути знання з певних предметів та відвідувати цікаві заняття офлайн та онлайн. 


«СпівДія заради дітей»

«СпівДія заради дітей» — волонтерська платформа, ініційована Координаційним штабом з гуманітарних та соціальних питань Офісу Президента України. Одним із напрямків проєкту є саме робота з дітьми. 

Тут через програму неформальної освіти дитині надають психоемоційну підтримку. Це і творчі заняття, і рухлива та пізнавальна діяльність, і взаємодія з іншими дітьми та дорослими. На заняття можуть потрапити діти від 5 до 12 років, які працюють по групах 5–7, 8–10 та 11–12 років.

Кожна група займається двічі на тиждень по 3 години. Детальний розклад занять можна отримати у місцевих Telegram-каналах за посиланням. Заняття доступні в Івано-Франківську, Чернівцях, Рівному, Калуші, Ніжині тощо. Щоб долучитися до занять, заповніть коротку анкету нижче та очікуйте дзвінка від місцевого координатора. 


Всеукраїнська школа онлайн

Це безкоштовна онлайн-платформа для дистанційного та змішаного навчання для учнів 5–11 класів, основна мета якої — забезпечити кожному школяру та вчителю вільний доступ до навчальних матеріалів. 

На сайті доступні відеоуроки, тести та різні матеріали для самостійної роботи з 18 предметів: українська мова та література, математика, мистецтва, всесвітня та історія України тощо. Це зручний спосіб ознайомитися із темою, якщо пропустив її на шкільних уроках. Проходити навчання також можна зі смартфона у застосунку. Завантажити його можна за посиланням — iOS або Google Play.


«Навчання під час війни»

Безкоштовна платформа для батьків та вчителів від «Освіторії», UNICEF та Міністерства освіти і науки України. На сайті доступні відповіді на питання щодо навчання в Україні та за кордоном під час воєнного стану, інформація про допомогу та про те, як на новому місці влаштувати дитину в садочок чи школу. 

Під час війни багато приватних шкіл також зробили безоплатний доступ до різних уроків і матеріалів. Детальний перелік можна знайти на сайті МОН. Крім того, не варто забувати і про різноманітні платформи з онлайн-курсами, на яких теж можна отримати нові знання — EdEra, Coursera, Prometheus тощо. А за цим посиланням — 50 україномовних YouTube-каналів для навчання та саморозвитку від НУШ.

Робота дитячих садочків

Дитячі садочки почали відновлювати роботу у травні — хтось у дистанційному форматі, хтось у змішаному або очному залежно від безпекової ситуації у регіоні. На початку це були групи здебільшого на неповний день. До того ж, умовою відвідування садочку була довідка від обох батьків, що вони працюють. Тож для дошкільнят теж розробили варіант онлайн дозвілля.


Дитячий онлайн садок

Міністерство освіти і науки України разом із UNICEF організували дитячий онлайн-садочок із розвивальними відеозаняттями для дітей 3–6 років. Це частина проєкту НУМО — Платформа розвитку дошкільнят.

До запису також долучили психологів, щоб контент був безпечним для дітей, які зараз перебувають у стресі через війну. Це хороший варіант, щоб зайняти дитину і не робити перерву в освітньому процесі, адже всі необхідні матеріали доступні онлайн. Щоденні випуски можна переглядати на YouTube-каналах Міністерства освіти і науки України, UNICEF Ukraine та платформі MEGOGO

Чіткого рішення щодо формату нового навчального року теж поки немає — у МОН наголошують на тому, що для повноцінного відновлення офлайн навчання заклад має мати обладнане укриття. Адже безпека дітей наразі має бути на першому місці. 

Літні табори та інтеграційні програми

Про часткове відкриття таборів іще наприкінці травня заявила Перша леді Олена Зеленська. Звісно, це стосувалось лише розташованих у безпечних регіонах. Це важливо, адже після складної весни і перед новим навчальним роком дітям необхідно відпочити та оздоровитись. Крім того, є варіанти таборів для переселенців за кордоном.

У середині червня Міністерство освіти і науки рекомендувало місцевій владі організувати пришкільні денні табори, щоб зайняти дітей на час канікул. Особливо це стосувалося регіонів, у яких наразі перебуває велика кількість переселенців. Найбільше таких таборів у Чернівецькій області, а також у Волинській, Вінницькій та Житомирській областях. Щоб потрапити до табору, варто сконтактувати із місцевим відділом освіти та науки й дізнатися умови і перелік необхідних документів для запису. Знайти їхні контакти можна за посиланням.

У Києві та Ужгороді є можливість відвідувати безкоштовний освітній хаб Inspiration cafe для дітей переселенців. Це поєднання навчання, психологічної підтримки, інтеграції у громаду та профорієнтації. Дізнатися більше деталей та зареєструватися можна за посиланням.

Також є варіанти приватних таборів як в Україні, так і за кордоном. Ціни та умови там можуть варіюватися. Переглянути актуальні варіанти на літній сезон можна за посиланням. Крім того, за кордоном також можна знайти варіанти таборів для дітей-переселенців — як денні у європейських містах, так і з можливістю відпочинку біля моря.


Дитячі точки «Спільно» 

UNICEF разом із Українською освітньою платформою створили мережу дитячих точок у різних куточках України. Такі дитячі точки працюють у містах із великою кількістю внутрішньо переміщених сімей, аби наблизити до них необхідні послуги. 

Для дітей від 2 до 18 років там передбачені творчі майстер-класи, розвивальні заняття, квести, різноманітні змагання, естафети та інтерактиви. Загалом це соціально-освітній простір для підтримки родин, які вимушено покинули свій дім та лише адаптуються на новому місці. Також є можливість отримати безкоштовну психологічну допомогу. Загалом таких точок понад 100, тож детальний графік занять варто дізнатись у вашому місті.

У Києві такі безкоштовні творчі заняття для дітей і підлітків за підтримки UNICEF проводить Клуб Добродіїв. Заняття проходять щотижня на декількох локаціях поряд з укриттями. Щоб узяти участь, потрібно лише зареєструватись. Графік та форму реєстрації зазвичай публікують у Telegram-каналі

Вступна кампанія до ВНЗ-2022 в Україні та за кордоном

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів цього року триває з 24 червня до 9 вересня. Зважаючи на обставини, процедуру вступу трохи спростили — замість декількох ЗНО вступники складають один підсумковий іспит — національний мультипредметний тест (НМТ). 

Він складається із трьох дисциплін — українська мова, математика та історія Україна і триватиме 80 хвилин. Для складання іспиту передбачили три екзаменаційні сесії: основну і додаткову у липні та спеціальну у серпні. Причому скласти НМТ зможуть як вступники, які перебувають на території України, так і за кордоном — у 39 європейських містах. 

В Україні центри тестування будуть у школах, де є укриття, а під час повітряної тривоги буде пауза. Випускникам із тимчасово окупованих територій доведеться приїхати у пункт тестування на підконтрольну Україні територію, щоб скласти тест. Якщо ж зробити це не вдасться, буде варіант вступних випробувань у форматі дистанційної індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу.

Цього року зарахування до ВНЗ відбуватиметься за спрощеною процедурою, однак до заяви і результатів тесту необхідну буде додати мотиваційний лист. Саме він визначатиме рейтинг абітурієнтів з однаковим конкурсним балом при вступі на бюджет. Якщо у вас є сертифікати ЗНО за 2019-2021 роки, їх також можна використати під час вступу.

Перевіряти актуальну інформацію щодо вступу варто в офіційних джерелах:

  • сайт Вступ-2022;
  • чат-бот у Telegram «ОсвітаВсім»;
  • чат-бот EducationUaBot у Telegram та Viber, який також допоможе знайти відповіді на найпоширеніші запитання та отримати консультацію від експертів МОН.

Важливо: під час вступної кампанії працює консультативна телефонна лінія Міністерства освіти та науки України. Отримати консультацію можна за номером 0 (800) 504-570. Також лист зі своїми питаннями можна надіслати на електронну пошту vstup2022@mon.gov.ua. Вступники із тимчасово окупованих територій можуть телефонувати за номером 0 (800) 504-425.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux