Чи може сімейний лікар допомогти з проблемами ментального здоров'я?

Як це працює і де знайти лікаря?

Звернутися за психологічною допомогою багатьох українців досі зупиняє упередження: ментальні проблеми визнавати соромно. Утім, відкладені проблеми із ментальним здоров’ям впливають і на наш фізичний стан. Несвоєчасне лікування страхів, депресії призводить до виснаження. Національна служба здоров'я України (НСЗУ) вже фіксує збільшення серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу, повідомляє її голова Наталія Гусак.


Щоб полегшити доступ пацієнтів до послуг з ментального здоров’я, в Україні  впроваджується програма mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) — глобальна програма ВООЗ, що сприяє більш ранньому виявленню та лікуванню психічних розладів у пацієнтів.

Що саме передбачає програма mhGAP?

Програма передбачає навчання лікарів первинної ланки розпізнавати проблеми з ментальним здоров’ям і надавати базову допомогу. Тепер із тривогою, розладами сну чи харчування, депресією тощо можна звертатися не виключно до психотерапевта чи психіатра, а й до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.


Це не означає, що сімейні лікарі замінять вузьких спеціалістів. Але вони допоможуть діагностувати проблеми та, за потреби, вчасно направити за спеціалізованою допомогою.


Програма mhGAP впроваджується у понад 100 країнах світу, а з 2019 року діє й в Україні. Особливих масштабів вона набула з кінця 2022 року, коли стартував онлайн-курс, який базується на навчальних матеріалах mhGAP. Інтеграція послуги з ментального здоров’я на «первинку» є частиною пріоритетного проєкту МОЗ у межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Чи всі сімейні лікарі можуть надавати послугу з підтримки ментального здоров'я?

Так, якщо вони пройшли навчання за програмою mhGAP. Коли в медзакладі не менше 20 % лікарів отримали відповідні сертифікати, Національна служба здоров'я України (НСЗУ) може укласти з ними договір у межах так званого «пакету 51» («Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»). Це означає, що послуга з підтримки ментального здоров’я для пацієнта є безкоштовною. Таких закладів в Україні вже майже 700, і їхня кількість постійно зростає.



Де знайти сімейного лікаря, який може надавати послугу з ментального здоров'я?

Для початку необхідно знайти заклад, який уклав відповідний договір із НСЗУ. Усі вони оперативно позначаються на спеціальній мапі (виберіть розділ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», ліворуч у полі «Група послуг» оберіть п. 51 — «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»).


Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ. Для цього достатньо подзвонити за номером 16-77.

Які саме послуги може надати сімейний лікар?

Лікарі в законтрактованих із НСЗУ медзакладах безкоштовно надають такі послуги:

  • Клінічна оцінка стану пацієнта;
  • Направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень для виключення психічних і неврологічних розладів (ПНР), асоційованих із фізичним здоров’ям;

  • Складання плану ведення та лікування;

  • Надання першої психологічної допомоги;

  • Застосування психосоціальних, а також фармакологічних та поведінкових втручань;

  • Направлення пацієнта (за наявності показань) в інші заклади охорони здоровʼя для надання йому спеціалізованої медичної допомоги;

  • Психологічна підтримка членів родини, законних представників, осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, та роз’яснення їм проблем з ментальним здоров’ям пацієнта;

  • За потреби — скерування пацієнта до лікаря-психіатра та/або інших профільних фахівців.

У мене немає сімейного лікаря. Мені допоможуть?

Так. У період воєнного стану базова медична допомога надається у повному обсязі навіть без укладеного з лікарем договору. Це стосується і послуги з ментального здоров’я.


Утім, краще не зволікати та знайти сімейного лікаря. З ним піклуватися про фізичне та ментальне здоров’я набагато зручніше та продуктивніше.








Матеріал підготовлено у межах комунікаційної кампанії «Ти як?».

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською, реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Зміст матеріалів кампанії є винятковою відповідальністю ГО «Безбар’єрність» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux